Eşi benzeri görülmemiş zorlukların arka planında, insanlığın modernleşme süreci yeni bir kavşak noktasında durmaktadır. Modernleşme sürecini yönlendiren önemli bir güç olarak politik taraflar, hasmane cepheleşme ile karşılıklı fayda sağlayan işbirliği arasında seçim yapma sorumluluğunu taşımaktadırlar. Çin'in modernleşmesi dünya için bir fırsat olacaktır.
Çin modernleşmesinin belirleyici özelliklerinden biri de halkı ön planda tutmaktır. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 15 Mart'ta düzenlenen Dünya Siyasi Partileri ile Diyalogda Çin Komünist Partisi Üst Düzey Toplantısı'nda 'Modernleşmenin nihai hedefi insanların özgür ve çok yönlü gelişimidir' dedi.
Tüm gelişmiş ülkelerin toplam nüfusundan daha fazla olan 1.4 milyarı aşkın nüfusuyla Çin, modernleşmenin kazanımlarından tüm halkının adil bir şekilde faydalanmasını sağlıyor. Ülke, 2035 yılına kadar orta gelirli nüfusunu 800 milyonun üzerine çıkarmayı ve düşük gelirli nüfusunu yarıya indirmeyi taahhüt etti. Bu amaçla Çin, son yıllarda kırsal kesimin yeniden canlandırılması için ekstra çaba sarf etti. Bu ayın başlarında yayınlanan hükümet çalışma raporuna göre, 2022 yılında kırsal kesimde yaşayanların gelirlerindeki artış, üst üste 13. yılda da kentsel kesimde yaşayanların gelirlerindeki artışı geride bıraktı.
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de dediği gibi, 'modernleşme sadece kağıt üzerindeki göstergeler ve istatistiklerden ibaret değil, daha ziyade insanlara mutlu ve istikrarlı bir yaşam sunmakla ilgilidir.' Bu da insanlığın sürdürülebilir kalkınmasını gerektirmektedir. Çin'in modernleşmesi sadece 1.4 milyar insanıyla ilgili değil, insanlığın geleceği yakından bağlantılı olduğu için küresel kalkınma için yeni fırsatlar sağlamaya çalışıyor.