Çin’de 10 yıl içinde devlet seviyesinde kendi gücüne dayanılarak oluşturulan inovasyon pilot bölgelerinin sayısı 3’ten 23’e yükseldi. 10 yıl önce Çin’de ileri teknolojiye dayalı firmaların sayısı 49 bin iken 2021 yılının sonunda bu sayı 330 bine ulaştı.
Günümüzde arama uygulamasında “inovasyon” sözcüğüyle arama yapılırsa 50 binden fazla sonuç çıkar. Son 10 yıl içinde inovasyon firmaları, ülkenin doğusundaki sahil kentlerinden iç kesimlere kadar yerleşti.
Çin temel bilimlerin araştırmasına tarihte eşi bulunmaz önem verdiği için bilimsel donanımların konuşlanması da hız kazandı. Uydu ile çekilen fotoğraflar, 10 yılda meydana gelen değişimleri gösteriyor.
Shanghai Sinkrotron Radyasyonu Tesisi (SSRF), Devlet Protein Bilimi Araştırma Tesisi dahil olmak üzere 10’dan fazla ileri teknolojiye dayalı bilimsel tesis Çin’in finans merkezi olan Shanghai’da bulunan Zhangjiang Bilim Kenti’ne yerleşti.
Çin Bilimler Akademisi Shanghai Optik Hassas Makineler Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Wang Wentao, “Fotonik bilim tesisinin bir masa kadar küçültülmesiyle bu alanda başka ülkelerin peşinde koşmaktan öncülük yapmaya geçtik ve atılım gerçekleştirdik.” dedi.
Çin’in güneybatısındaki Sichuan eyaletinin Tianfu Yeni Bölgesi, 2014 yılında devlet seviyesindeki ivonasyon bölgesi listesine dahil edildi. Bugüne kadar 25 ulusal bilim araştırma enstitüsü buraya yerleşti. Bölgede ülkenin batı kesiminde kurulan ilk Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi hizmete girdi.
Chengdu Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi İşleyiş ve Bakım Bölümü Başkanı Li Jiajia, “Süper bilgisayarımız saniyede 1 kentilyon (1 x 10^11) hesaplama yapabilir. Bu rakamla Çin, dünyanın ilk 10 sırasına girdi.” dedi.
Çin’in Optik Vadisi olarak adlandırılan Çin Ulusal Optik Elektronik Sektörü Üssü, ülkenin orta kesimindeki Hubei eyaletinin merkez kenti Wuhan’da bulunuyor. Üs, 10 yıl önce Yujiashan Dağı’nın eteğindeki bir mağarada inşa edilen bir mini laboratuvar iken şimdi yüksek hızlı pals manyetik alanıyla ilgili test tesisi dahil olmak üzere büyük bilimsel donanımların bulunduğu ve birçok ulusal projelerin uygulandığı laboratuvar haline geldi.
Hassas yerçekimi ölçen bilimsel altyapı tesisi projesinden sorumlu Bai Yanzheng, “Tesisimizle yabancı ülkelerin teknolojik ablukasını kırarak Tianzhou-1 kargo uzay gemisi ve Tianqin-1 uydusu dahil olmak üzere ilgili uzay testlerini başardık.” dedi.
2013 yılından bu yana, Çin yüksek çözünürlüklü uyduları fırlattı. Bu uyduların çektikleri fotoğraflarla, Çin topraklarındaki küçük değişimler bile gözetlendi.
Yüksek çözünürlüklü görüntüler, son birkaç yıl içinde Shenzhen kentinde medyana gelen büyük değişimleri gözler önüne serdi. 2012 yılında daha çamurlu sahil kıyılarının görüldüğü kent, şimdi gökdelenlerle dolu. Shenzhen ve Hong Kong’lu gençler burada iş birliği yaparak inovasyon çabasını gösteriyor.
İnovasyon, Çin’in her bir noktasını değiştiriyor. Hızlı tren, 5G internet ağı gibi alanlarda öncülük yapan Çin, insanlı uzay ve Mars keşfi çalışmalarında büyük ilerleme kaydetti. Çin, yeni enerjiye dayalı otomotiv dahil olmak üzere ileri teknolojiye dayalı farklı sektörlerde dünyanın ilk sıralarına yükseldi.