Deutsche Bank Çin makro stratejisti Liu Linan ise, ekonominin bu yıl yüzde 6 oranında büyüyeceği ve 2024'te büyümenin daha istikrarlı hale geleceği kanısında.
IMF raporu, 2023 yılında küresel ekonomide yüzde 2.9 büyüme öngörüyor. ABD'nin yüzde 1,4, Avro Bölgesi'nin yüzde 0,7 oranında büyümesi bekleniyor.
IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, Çin ile Hindistan'ın bu yıl küresel büyümenin yarısını karşılayacağını, ABD ve Avro Bölgesinin birlikte küresel büyümede yüzde 10 pay sahibi olacağını belirtti.
ANALİZ: HASAN BÖGÜN
IMF'nin hesaplamalarına göre, Çin'deki her artı bir puanlık büyüme, dünyanın geri kalanına yaklaşık 0,3 oranında bir yayılma etkisi gösteriyor. Yayılma etkisinin ülkelere yansıması, Çin ile yaptıkları ticaret miktarına göre değişiyor; daha çok ticaret, Çin'in büyümesinden daha yüksek fayda…
Bu öngörüler, 8 Ocak'ta Covid-19 salgını kapanmalarına son vererek tam açılma kararı alan, Ocak'ın ikinci yarısında bir haftalık Bahar Bayramı tatilini yaşayan Çin'deki havayla uyumlu.
Çin ekonomi yönetimi, 2023 yılı için iki kritik etken belirledi. Birinci etken, üç yıllık Covid-19 kapanmaları boyunca bastırılmış olan iç talep. 28 Ocak günü yapılan bir ekonomik danışma toplantısında, ana ekonomik itici güç olarak tüketimin erken toparlanmasını teşvik amacıyla, zamanında önlemler alınması gereği vurgulandı.
Yerel yönetimler, Ocak ayının başından beri tüketici duyarlılığını geliştirecek politikalar uyguluyor. Çin Uluslararası Ekonomik Değişimler Merkezi baş araştırmacısı Zhang Yansheng'e göre, yerel yönetimlerin teşvik tedbirleri, ekonomik toparlanmayı hızlandırmayı, güvenin artmasını ve beklentilerin dengelenmesini amaçlıyor.
Bağlarından kurtulmuş olan iç talebin bu yıl ekonomiye ivme kazandıracağı, daha bir haftalık Bahar Bayramı tatilinde görüldü. Tatil boyunca 308 milyon seyahat gerçekleşti. Turizm gelirleri yüzde 30 artışla 375.8 milyar yuana (55.6 milyar dolar) ulaştı. Sadece sinemalar bilet satışından 6,76 milyar yuan (1 milyar dolar) gelir elde etti. Hizmet sektörünün öbür alanlarında da grafik aşağı yukarı aynı.
İç talep, hizmet sektörünün dışında geniş bir bileşimi kapsıyor. Gerek merkezi yönetim, gerek yerel yönetimler, hane halkı tüketim ihtiyaçlarının tümünü karşılayacak planlar yaptı ve teşvikler uyguluyor.
Ekonomi yönetiminin 2023 yılı için belirlediği ikinci önemli etken, dış ticaretin istikrara kavuşturulması ve salgın nedeniyle bozulan tedarik zincirlerinin onarılması.
CCTV News'in yayınladığı bir rapora göre, Guangdong, Shandong, Hebei, Hubei, Zhejiang, Jiangsu, Shanghai, Fujian, Gansu, Chongqing ve Shaanxi gibi 23 il ve kent, ekonomik temeli güçlendirmede ve ekonomiye ivme kazandırmada lokomotif olacaklar. Guangdong, Zhejiang, Shandong ve Sichuan illerinin yerel yönetimleri, 2023 büyüme hedeflerini yüzde 5'in üzerine çıkardı.
Her ilin ve kentin kendine özgü planları var. Örneğin, Çin ekonomisinin dışa açılan kapısı Şangay, iş ortamını optimize etmeye, Guangdong'un önceliği yüksek kaliteli kalkınmaya odaklanıyor. Zhejiang üst düzey yenilikçi bir merkez olacak. Hubei ise yeni bir kalkınma paradigması için pilot bölge seçildi.
Guangdong ili, 2023'te toplam 8,4 trilyon yuan (1,24 trilyon $) yatırımla 1530 kilit proje başlatmayı hedefliyor. Guangdong Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Wu Dongwen'e göre, temel projelere yatırım toplam yatırımın yüzde 61'ini, sanayiye yatırım yüzde 31'ini alacak. İnsani geçim kaynaklarına yapılan yatırımın payı yüzde 7 olacak.
Guangdong'da bu yıl tüm sanayi projelerinin üçte birini oluşturan imalat sektöründe, toplam yatırımın 100 milyar yuana ulaşması bekleniyor.
Kuzeybatı Çin'in Shaanxi ilinin başkenti Xi'an'da 136 önemli projenin inşaatına başlandı. Gelişmiş imalattan modern hizmetlere kadar her şeyi kapsayan bu projelerde hedef, yılda 150 milyar yuanın üzerinde üretim ve 110 binden fazla istihdam…
Bu yıl 1123 büyük proje başlatmayı planlayan Chongqing'in toplam yatırım hedefi, bir önceki yıla göre yüzde 18,5 yükseldi. Chongqing'in güneybatısında, Ocak ayında Changan Auto'nun yeni fabrikasının inşaatı başladı. Proje 6,3 milyar yuanlık yatırımla, yılda 280 bin yeni elektrikli araç üretme kapasitesine sahip.
Bunlar bu yılki yeni yatırımların bir bölümü…
2023 yılı, ABD'nin boykot, yaptırım, ticaret yasağı gibi ekonomi dışı araçlarına karşı Çin ekonomisinin dayanaklığının sınavdan geçtiği yıl olacak. Bilindiği gibi, ABD geçen yıl, öncelikli olarak Çin'in ekonomik gelişimini baltalamak için Çip Yasası'nı ve Enflasyonu Önleme Yasası'nı çıkarmıştı.
Çin'in ABD'nin bu hamleleriyle başetmedeki en önemli dayanağı, ABD'den dört buçuk kat büyük iç pazarı. Ayrıca ABD'nin bu yasaları siyasi bloklaşma aracı olarak kullanması, kendi kendisini tecrit etmesine yol açıyor. Yüksek borçluluğu da manevra yeteneğini kısıtlıyor.
Çin ekonomisi, Batı ülkeleri gibi ABD'nin parasal manevralarına duyarlı değil. Çin'in yüzde 1.8 oranla, G20 ülkeleri içinde en düşük enflasyona sahip olması da tüketimi teşvik bakımından fazladan avantaj sağlıyor.
Çin, bu yıl yine özellikle Dünya Bankası, IMF gibi konvansiyonel Batı kurumlarını şaşırtacak gibi görünüyor.