'Davos Forumu' olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2023 Yıllık Toplantısı 16-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He bu yıllık toplantıya iştirak edecek. WEF'in yıllık toplantısı, COVID-19'un patlak vermesinden bu yana üç yıl sonra ilk kez çevrimdışı formata dönüyor. Bu durum da bir ölçüde dünya ekonomisinin ve insanların sosyal yaşamlarının pandeminin gölgesinden yavaş yavaş çıkmaya başladığına işaret ediyor. Buna karşın WEF'in moderatörünün de belirttiği gibi, çoklu krizler dünyanın bölünmüşlüğünü arttırmakta ve jeopolitik görünümün kırılmasına neden olmaktadır. Çin'in WEF'teki imajı ve sesi her zaman küresel ölçekte büyük ilgi çekerken, dünya küresel ekonomik risklerin yoğunlaştığı bir dönemde Çin'in yapıcı rolünü merakla beklemektedir.
WEF'in bu yılki teması ' Bölünmüş bir bünyada iş birliği' olarak belirlenmiştir. Dünya ekonomisinin rüzgar gülü olarak bilinen WEF, temayı belirlerken net bir şekilde hedef seçmiştir. Sadece dünyanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunların altını çizmekle kalmıyor, aynı zamanda uluslararası toplumun en ortak endişeleri ve istekleri doğrultusunda çözüm için yol gösteriyor. Dünya şu anda bir dizi zorlukla karşı karşıyadır. Rusya-Ukrayna çatışması ve buna bağlı jeopolitik gelişmeler süregelmektedir. Bazı ülkeler kendi ekonomilerini yeniden canlandırmak amacıyla defalarca tek taraflı politikalar benimsemiş ve jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle değer temelli ticaret ve friend-shoring gibi kavramlar ortaya çıkmaya başlayarak küresel ticaretin ve endüstriyel zincirlerin istikrarını daha da tehlikeye atmıştır.
ÇİN LİDERİNİN TARİHİ DAVOS KONUŞMALARI
WEF 2018'in temasının ' Çatırdayan Bir Dünyada Ortak Bir Gelecek Yaratmak' olduğunu fark ettik. O dönemde dünya tehlikeli ayrışma işaretlerini çoktan görmüştü. WEF gibi uluslararası konferansların sürekli çağrı ve uyarılarına rağmen, dünya 2018'deki ' çatlamış ' halinden, bugün herkesin görebildiği ' parçalanmış ' haline doğru adım adım ilerlemektedir. Bu durum şüphesiz üzüntü vericidir. Uluslararası toplumun, dünyayı bölen, işbirliğini ve ilgili eylemleri sabote edenlere yönelik eleştiri ve kınamalarını daha da arttırması, daha caydırıcı bir kamuoyu ve ortak eylem gücü oluşturması gerekmektedir.
Çin'in önermeleri ve söylemlerinin her zaman Davos Ruhu ile uyumlu olduğunun ve Davos'a güçlü bir destek sağladığının altını çizmek gerekir. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 2017 yılında Davos'ta düzenlenen 2017 Dünya Ekonomik Forumu'nun açılış oturumuna ilk kez katıldı ve 'Çağımızın Sorumluluğunu Ortaklaşa Üstlenelim, Küresel Büyümeyi Destekleyelim' başlıklı açılış konuşmasını yaparak ekonomik küreselleşme görüşünü ve savunusunu ifade etti. Ertesi gün Xi, Cenevre'deki BM Ofisi'nde insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etmenin önemini sistematik bir şekilde ele alan bir açılış konuşması yaptı.
Xi, 2022 yılında yaptığı konuşmada katılımcı ülkelere Küresel Kalkınma Girişimini tanıttı. WEF Beijing Temsilciliği Baş Temsilcisi bunun 'küresel sorunlara yönelik tam zamanında yapılmış bir eylem çağrısı' olduğuna inandığını belirtti. Bu mühim idealler uluslararası durumun düğüm noktasına parmak basmış ve yapıcı çözümler önermiştir. O dönemde sadece uluslararası toplumdan sıcak tepkiler almakla kalmadılar, aynı zamanda önemleri daha belirgin hale geldi ve küresel ortaklık tehdit altındayken daha güçlü bir varlık gösterdiler.
Çin'in art arda düzenlenen WEF'lerde dile getirdiği görüşlerde yüksek düzeyde bir süreklilik ve kararlılık görebiliyoruz. Son yıllarda dünyanın karşı karşıya kaldığı risk ve zorluklara bakıldığında, Çin ve WEF küresel işbirliği vizyonunu kararlılıkla koruyarak her zaman 'yol arkadaşı' olmuştur. Ekonomik küreselleşmeden vazgeçilip geçilmeyeceği tartışmasından, gerçek ve düzmece çok taraflılığın ayırt edilmesine kadar, Çinli liderler 'ekonomik küreselleşme sürecinin yeniden dengelenmesi ve küresel ekonominin zorluklardan kurtarılması' ve 'dünya meselelerinin kapsamlı istişareler yoluyla ele alınması' yönündeki duruşlarını dile getirmişlerdir.
ÇİN EKONOMİSİ KÜRESEL KALKINMAYI DESTEKLEYECEK
Çin her zaman farklılıklar arasında köprü kurmanın ve iş birliğini teşvik etmenin en kararlı uygulayıcısı olmuştur. Çin'in kalkınma istikameti tutarlı ve kalkınma seyri son yıllarda istikrarlıdır. Geçen yıl Çin, Çin Komünist Partisi'nin 20. Ulusal Kongresi'ni toplayarak çerçeveyi çizdi; Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı'nı düzenleyerek yolu tayin etti; son üç yılda biriktirilen faydaları harekete geçiren COVID müdahale önlemlerini iyileştirdi. Birçok uluslararası kuruluş ve yatırım kuruluşu 2023 yılında Çin ekonomisi için iyimser tahminlerde bulunmuştur. Çin ekonomisinin kendisi, uluslararası işbirliğini ve küresel toparlanmayı desteklemesi açısından parlak bir noktadır. 2023'te zor durumdaki küresel ekonomi için kara bulutların ortasında bir umut ışığı saçıyor.
Çin 1979 yılından bu yana hiçbir WEF toplantısını kaçırmamıştır. Bugün, özünde samimiyet ve işbirliği olan Davos Ruhu Çin'de de yankı buluyor. WEF, Çin'in on yıllardır süren dışa açılma ve kalkınma sürecine tanıklık etmiştir. Çin'in idealleri ve kazanımlarının da Davos Ruhu'nu daha göz kamaştırıcı hale getirdiği söylenebilir. Bu yıl WEF'te dünya bir kez daha 'Çin'in kalkınmasının dünya için bir fırsat olduğuna' tanıklık edecek ve biz de Çin'in WEF'te daha fazla benzer düşünen dostlara sahip olacağına inanıyoruz.