Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Birleşmiş Milletler (BM) Narkotik Kontrolü Sözleşmesi çerçevesinde uluslararası uyuşturucu karıştı yasa uygulama iş birliğini yürüttüklerini, her zaman sıkı bir şekilde öncü kimyasal maddeleri kontrol ettiklerini ve fentanil benzeri maddelerin tüm kategorisini resmi olarak düzenleyen ilk ülke olduklarını kaydetti.
Wang Wenbin, bugün düzenlenen basın toplantısında, ABD’nin fentanil açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Wang Wenbin, kontrol kategorisinde yer almayan kimyasalların çok çeşitli yasal kullanımlara sahip olduğuna ve herhangi bir şirketin bunları kendisinin üretebildiğine, ihraç edebildiğine ve kullanabildiğine işaret etti. Uluslararası malların yasa dışı amaçlarla kullanılmamasını sağlamanın ithalatçı ülke hükümetinin yasal yükümlülüğü olduğunu dile getiren Wang Wenbin, çeliğin araba yapımında kullanılabildiği gibi silah yapımında kullanılabildiğini, ancak sırf silah yasağı diye uluslararası çelik ticaretinin yasaklanamayacağını belirtti.
Wang Wenbin, Mayıs 2020’de ABD’nin Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı Fiziksel Kanıt Tanımlama Merkezi ve Ulusal İlaç Laboratuvarı gibi kurumları yaptırım listesine dahil ederek Çin’in uyuşturucuları kontrol etme kabiliyetini ciddi bir şekilde etkilediğini ve sınırladığını ifade etti.
Wang Wenbin, ABD’nin diğer ülkelerin çıkarlarına zarar verirken, diğer ülkelerle iş birliği talebinde bulunduğuna ve kendi suçunu başkasına atmanın ABD’nin fentanil krizinin çözümü olmayacağına dikkat çekti.
Wang Wenbin, ABD’nin ilgili Çinli kuruluşlara yönelik yaptırımları bir an önce kaldırması ve fentanil benzeri maddelerin tüm kategorisini kalıcı olarak düzenlemesi gerektiğini yineledi.