Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Çin, Afrika'daki ve Kuşak ve Yol boyunca gelişmekte olan ülkelerle ekonomik işbirliğini teşvik etti. Örneğin, Çin ve Afrika altyapı inşasında işbirliğini artırmaya devam ediyor. Senegal'deki Foundiougne Köprüsü, Nairobi Otoyolu ve Afrika'daki sanayileşme sürecini büyük ölçüde teşvik eden Mısır'ın banliyö demiryolu da dahil olmak üzere çok sayıda büyük proje tamamlanmıştır.
Çin, Afrika'daki finans kuruluşlarına 3 milyar doların üzerinde kredi limiti sağladı ve Afrika'daki kilit projelere yaklaşık 2,5 milyar dolar kredi verdi. Çin, Afrika'ya 2 milyar doların üzerinde ticaret finansmanı sağladı ve Afrika'dan yapılan toplam mal ithalatı yedi ay içinde 70,6 milyar dolara ulaştı. Çinli işletmeler Afrika'ya 2.17 milyar dolar yatırım yapmıştır. Çin, IMF'den Çin fonlarını Afrika'ya yönlendirmesini talep etmeye bile çalışmaktadır.
DENEYİMLER PAYLAŞILIYOR
Çin kendi deneyimlerini aktif olarak paylaşmakta, Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelerin sürdürülebilir ulaşım geliştirmelerine yardımcı olmakta, toplu taşıma ağlarının inşasına katılmakta ve yerel ekonomik sürdürülebilir kalkınmaya yardımcı olmaktadır. Kuşak ve Yol'un ortak inşası Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki bağlantıyı güçlendirmiş ve altyapı yatırımları yoluyla ülkeler arasındaki ticareti genişletmiştir. Kuşak ve Yol'un ortak inşası, birçok ülkenin ekonomik kalkınmasına yön veren yeni bir motor haline gelmiştir.
Çin, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasını desteklemek için yüksek kaliteli işbirliğini teşvik etmeye devam edecektir. Örneğin Çin, 17 Afrika ülkesinin vadesi gelen 23 faizsiz kredi borcundan feragat etmiştir. Çin, finansman, yatırım ve yardım gibi çeşitli yollarla Afrika'daki büyük altyapı inşaatlarına aktif olarak katılmaya devam edecektir. Aynı zamanda Çin, Afrika'dan ithalatı genişletmeye, Afrika'nın tarım ve imalat sanayilerinin gelişmesini ve büyümesini desteklemeye ve dijital ekonomi, sağlık ve yeşil düşük karbon gibi gelişmekte olan sektörlerde işbirliğini genişletmeye devam edecektir. Çin, küresel bir kalkınma projesi kütüphanesinin inşasını başlattı ve Afrika ülkelerini proje başvuruları sunmaya davet ediyor.
GIDA YARDIMLARI DEVAM EDİYOR
Afrika'daki gıda kıtlığı sorununa yanıt olarak Çin hükümeti, ihtiyacı olan 17 Afrika ülkesine yeni bir parti gıda yardımı sağlamaya karar verirken, daha fazla işletmeyi Afrika'da tarımsal üretim yapmaya teşvik etti. Bir diğer ifade ile bu ülkelerin gıda konusunda kendi kendilerine yeterli hale gelmelerine yardımcı oldu. Ancak görünen o ki Çin hiçbir zaman ABD'nin açgözlü beklentilerini karşılamaya yetmeyecek çünkü ABD gelişmekte olan ülkelerin borç sorununu çözme konusunda samimi değil. Washington’ın asıl amacı Çin ve Afrika ülkeleri arasındaki işbirliğini ve ortak kalkınmayı engellemek.
Aslında, ABD ve diğer gelişmiş ülkelerden çok taraflı finans kuruluşları ve ticari alacaklılar borcun neredeyse dörtte üçünü elinde tutuyor ve bu da ABD'yi Afrika'daki en büyük alacaklı yapıyor. Dünyanın borçlarını azaltması ve gelişmekte olan ülkelerin borç sıkıntılarının üstesinden gelmelerine yardımcı olması gerekiyor, bu nedenle en büyük alacaklılar olarak ABD ve gelişmiş ülkeler Afrika'nın borç sorunlarının hafifletilmesinde daha büyük bir rol oynamalı ve bunları gerçekten çözmelidir.
Alacaklı ülkelerin gelişmekte olan ülkelerin borçlarını azaltma veya muaf tutma konusundaki genel uygulaması, alacaklı ülkeye kısmi faiz indirimi veya muafiyeti sağlamak veya yatırılan veya ödünç verilen anaparayı mümkün olduğunca koruyarak borcu uzatmaktır. Bu yaklaşım, alacaklı ülkenin ana gövdesinin kredi temerrütlerini önleme ve kendi tarafındaki kayıpları en aza indirme avantajına sahiptir.