Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile birlikte bir basın toplantısı düzenliyor.
ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:
Yaptığımız görüşmelerde ikili ve bölgesel konuları ele aldık, verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Savaşın yol açtığı insani tahribatı üzülerek görüyoruz. Savaşın müzakereler yoluyla sona ermesine ilişkin yoğun çaba harcadık ve harcamaya devam ediyoruz. Sürdürülebilir bir barış mümkündü, savaşın sona ermesi tüm insanlığın faydasına olur. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız, Lavrov’a bunu bir kez daha söyledim.
Karadeniz’de yarattığı sorunu da ele aldık. Bunların başında Ukrayna’da ve Rusya’dan ithal edilecek ürünler var. BM Rusya ve Ukraya arasında oluşturulabilecek bir iş birliği planından bahsediyoruz, biz bu planı makul ve uygulanabilir görüyoruz. Bunun detaylarını görüşmek için İstanbul’da bir görüşme yapabiliriz. Tahıl ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaştırılması konusunda Rusya’nın yaptırımları kaldırma talebini haklı görüyoruz. Bankacılık işlemleri konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz, dünyanın bunun önünü açmasını umuyoruz. Gemilerin güvenli bir şekilde seyrine devam etmesi için bu mekanizmanın hayata geçirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Suriye ve Libya’daki konuları da ele aldık. Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG’nin bize yönelik artan bir tehdit var. Suriye’nin sınır bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık. Libya’da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerekiyor.
Ermenistan ve Azerbaycan arasında kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanmasını iyi olacağını düşünüyoruz.
Tüm zorluklara rağmen ikili ilişkilerimizin artarak devam ettiğini söylemek isterim. Enerji alanında ve diğer konulardaki durumu ele aldık. Heyetlerimiz görüşmeye devam etmek. En büyük arzum Ukrayna’da kalıcı barışın sağlanması, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
“Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz. Suriye ve Libya’daki durumu ele aldık. Afganistan konusunu da ele aldık. Heyetlerimiz görüşmelere devem edecek. Sayın Lavrov’a ziyareti için teşekkür ediyorum.”
LAVROV’UN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:
İlişkilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor, devlet liderlerimiz 9 kez görüştü. İkili gündemi, uluslararası meseleleri görüşüyorlar. Yatırım, ekonomi konusunda ilişkileri ele alma fırsatı bulduk. Türkiye’de Rus ödeme kartının geniş bir biçimde kullanılmasını istiyoruz, 2019’da bir rekor kırdık, 7 milyon Rus turist geldi Türkiye’ye. Akkuyu Nükleer Santralini kurmaya devam ediyoruz, tüm adımlar planlı bir şekilde devam ediyor.
Ülkemizin güvenliğini tehdit eden birtakım sorunlar oluştu, güvenliğimizle ilgili endişelerimiz vardı. Askeri harekatımıza ilişkin bilgi verdim, biz sivillere en az şekilde zarar vermeye çalışıyor. Tahıl sevkiyatı hakkında da görüştük, Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı yüzde 1’dir, gıda krizi buradan gelmez.
İstanbul görüşmesi önemli ama sembolik bir adım olur. İki aydır top Ukrayna tarafında. İstanbul’da sözler verdiler, nisan ortasında kendi taslağımızı verdik ama herhangi bir cevap alamadık. Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız.
Filistinliler ve İsraillilerin doğrudan görüşme yapmasını istiyoruz, ancak suni gündemler oluşturuluyor. Bu olumlu sonuca ulaşmamızı sağlamayacak.
Türk mevkidaşlarımızın çabaları çok kıymetlidir. Onlar tahıl ürünleri ve yabancı gemilerin çıkışını sağlamaya çalıştılar. Ukraynalılar bu ürünleri ve insanları adeta orada rehin tutuyorlar. Deniz kuvvetlerimiz orada insani koridorlar açıyorlar.
Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine karşı olduklarını beyan ediyorlar. Birkaç gün önce Zelenskiy, bize gemilere karşı silah verin biz oradaki problemi çözelim dedi. Mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırsa Ukrayna tarafı biz de hazırız. Türkiye askeri makamlarıyla bu konuyu görüşmekteyiz. Bu çok ufak bir problem aslında. Biz herhangi bir engel oluşturmuyoruz gemi çıkışlarına.
Suriye meselesini de ele alma fırsatı bulduk. Astana formatında sıradaki toplantımızı hazırlamaktayız. Bu toplantı Nursultan’da Temmuz ayında yapılacak.”
Karadeniz’de güvenliği sağlamak açısından her iki ülkeye de önemli görevler düşüyor. Bir kez daha bu verimli toplantıdan dolayı mevkidaşıma teşekkür ediyorum.