CRI Türk Dış Haberler Servisi
Sovyetler Birliği’nin 1957 yılında ilk uydusu olan Sputnik’i uzaya göndermesinin ardından Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mao Zedung da “Biz de yakında kendi uydumuzu yapacağız.” ifadelerini kullanmıştı. Mao’nun bu cümlesinden 13 sene sonra Çin, Long March (Uzun Yürüyüş) roketi ile Dongfanghong-1 uydusunu fırlatmayı başardı. Böylece Çin, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ardından uzaya uydu gönderen üçüncü ülke olarak kayıtlara geçmişti.
Xinhua haber ajansı “24 Nisan 1979’de Çin’in kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinde genç bir adam Çin’in ilk uydusu olan Dongfanghong-1’in fırlatıldığını öğrendiğinde heyecanla sevinmişti. O genç kişi daha sonra Çin’in Cumhurbaşkanı olacak Xi Jinping’di” diye aktarıyordu.
YAPI “T” ŞEKLİNDE OLACAK
Uzay yolculuğuna kurulduğu günden bu yana özel ilgisi olan Çin, insanlı uzay misyonunun 23. yılında yeni bir başarıya imza attı. Çin’in Shenzhou-14 uzay aracı 5 Haziran’da fırlatılmasının ardından uzay istasyonu ile hızlı bir kenetlenme gerçekleştirdi. Shenzhou-14 uzay aracının yörünge ayarlamasının ardından çekirdek modül olan Tianhe’ye kenetlenmesi bekleniyor. Bu görevin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tianhe, Tianzhou-3 ve Tianzhou-4 kargo uzay araçlarıyla bir sistem oluşturulacak.
Tianhe çekirdek modülü ile Wentian ve Mengtian adlı iki laboratuvardan oluşan uzay istasyonunun inşası tamamlanacak ve ulusal uzay laboratuvarı oluşturulacak. T-şeklindeki tüm yapı, tamamlandığında üç astronot için uzun vadeli konaklama ile uluslararası uzay istasyonunun büyüklüğünün yaklaşık beşte birini oluşturacak.
3 TAYKONOTUN ADI TARİHE GEÇTİ
Uzay istasyonunu 2022 yılının sonuna kadar tamamlamak isteyen Çin’in 6 ay sürecek misyonunda 3 taykonot yer alıyor. Seferin komutanlığını üstlenen 44 yaşındaki Çın, daha önce 2016’da, uzay istasyonunun ikinci prototipi Tiengong-2 uzay laboratuvarına düzenlenen Shenzhou-11 görevine katılmıştı. Ekibin 44 yaşındaki ikinci kıdemli üyesi Liu da 2012’de Shenzhou-9 görevinde, uzay istasyonunun ilk prototipi Tiengong-1 uzay istasyonuna düzenlenen seferde yer alarak, uzaya çıkan ilk Çinli kadın olmuştu. İlk kez uzay görevine katılacak 46 yaşındaki Cai ise 2011’de ikinci nesil taykonotlar grubuna katılmıştı. Taykonotlar uzay istasyonunun bakımının yanı sıra, bilimsel araştırmalarda bulanacak, iki ya da üç kez uzay yürüyüşüne çıkacak ve dersler verecekler.
Öte yandan Çin medyasında yer alan bilgilere göre taykonotlar görev yaptıkları süre boyunca bazhen tavuğu, çam fıstıklı mısır, patatesli sığır rostosu gibi 50’ye yakın çeşit yiyecek ile beslenecekler. Yiyecekleri hazırlayan Yongda Gıda Ar-Ge Müdürü “Ham madde temininden üretime, işlemeden nihai ürünlere kadar gıda güvenliğini sağlamaya yönelik etkin bir kalite yönetim sistemimiz var. Gıdaları tasarlarken besin değerlerini dikkate alıyoruz. Nihai ürünler üçüncü bir tarafça test ediliyor ve sonuçlar, gıdalarımızın besleyiciliğine dair verilerinin hesaplanmasında kullanılacak.” ifadelerini kullandı. Yongda Gıda, Shenzhou-8’den Shenzhou-13’e kadar olan uzay araçlarına uzay gıdası tedarik etmişti.