China Daily / Tatiana Urzhumtseva
İki en büyük ülkeninki dâhil, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlası. Dünya’nın alanının yüzde 25’i. Satın alma gücü paritesine göre, dünyanın en büyük, üçüncü, beşinci ve sekizinci ekonomik güçleri… 2006’da doğdu, genç ve başarılı.
İşte bu BRICS -Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan bir grup-, çoğu G20 üyesi olan Arjantin, Mısır, Tayland, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Nijerya gibi, BRICS etkinliklerine katılmaya ya çağrılmış ya da zaten katılan “BRICS Artı” grubu ülkelerinden hiç bahsetmiyorum.
BATI’NIN BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR BASKISI
Rusya Federasyonu BRICS kurucu ülkelerinden biri. Şimdi, 2022’de Rusya 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” nedeniyle Batı’nın benzeri görülmemiş bir baskısı ile karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) şimdiye kadar 6 tur sert yaptırımlar koydu ve hiç şüphesiz bunları daha fazla yaptırımlar izleyecek.
Yaptırımlar Batı’dan teknoloji ve “know-how” transferi de dâhil ithalat yasağını da içeriyor ama bununla sınırlı değil; ham petrol ve diğer ham maddeler dâhil geleneksel Rus ihracat kalemlerine konan ambargo; VISA ve Mastercard işlemlerinin Rusya’da yasaklanması ve kilit Rus bankalarının SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması dâhil ödeme işlemlerinin engellenmesi; birçok Batılı ve uluslararası şirketin Rusya’da çalışmalarını askıya alması; Rusya bankaları ve diğer kurumlarının varlıklarının dondurulması.
ÇİN HEDEFLERİ AÇIKLADI
Bütün bunların üstünde, Rusya kurumları ile çalışmaya devam eden şirketler ve kişilere getirilen sözde ikincil Batı yaptırımları var. Öyleyse, BRICS içindeki ortaklarımız Rusya ve Rus şirketleri ile iş yapmaya nasıl devam etmeli? Batı yaptırımlarına ve garip gelse de, bazı ölçülerde bunlar sayesinde, BRICS üyesi ülkeler ve şirketleri bu fırsatı Rusya ile iş yapmaya son veren Batılı şirketlerin yerini almak için kullanabilirler.
Özellikle Çin şirketleri Rus piyasasında ortaya çıkan fırsatları kullanmalı. Küçük ve orta ölçekli şirketlerin kilit roller oynamasının zamanı geldi. 2022’nin Çin’in BRICS başkanlığı yılı olduğunu da söylemek gerekir. Çin şimdiden başkanlığı döneminde ulaşılacak hedefleri açıkladı: Kamu sağlığı alanında iş birliğinin genişletilmesi; aşıların üretimi ve sağlanması alanında uluslararası iş birliğine özel önem vermek; yenilikler, yeşil ve düşük karbon gündemi; “Terörizme Karşı Eylem Planı”nın uygulanması dâhil güvenlik alanında iş birliği ve kişiden kişiye ve kültürel ilişkilerin derinleştirilmesi.