Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi dün Haiti'deki durumla ilgili toplantı düzenledi.
BM Haiti Özel Temsilcisi Helen La Lime Haiti’deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu ve Haiti'nin şu anda ekonomi, güvenlik ve siyaset olmak üzere üç alanda büyük krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Haitili çetelerin yakıt terminallerini bloke ederek sahada korkunç bir insani duruma neden olduğunu belirten La Lime, Güvenlik Konseyi'nin Haiti'deki kaotik durumu tamamen çözmek için kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Haiti'deki tüm taraflara diyalog yoluyla siyasi çıkmazı mümkün olan en kısa sürede sonlandırma ve anayasal düzeni yeniden sağlama çağrısında bulundu.
Uluslararası toplumun uzun vadeli bir perspektiften ilerlemesi ve Haiti'de kök salmış sorunlara kapsamlı bir çözüm bulması gerektiğini belirten Geng Shuang, çete tehdidini ortadan kaldırmanın mevcut durumu iyileştirmek için bit giriş noktası olduğunu ve Çin’in, Haitili çetelere ve onların destekçilerine karşı yaptırımların hızla kabul edilmesi konusunda Güvenlik Konseyi'ni destekleyeceğini sözlerine ekledi.