Beyaz Saray Salı günü, 29 ve 30 Mart 2023 tarihlerinde ikinci bir Demokrasi Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını ve Kosta Rika, Hollanda, Zambiya ve Güney Kore'nin ortak ev sahipliği yapacağını duyurdu.
Aralık 2021'de ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde düzenlenen ilk Demokrasi Zirvesi küçümsendi. Basında çıkan haberlere göre, ABD hükümeti tarafından davet edilen yaklaşık 110 ülke ve bölgeden 89'u sanal toplantıya geldi.
HIRSI GİDEREK AZALACAK
Washington'un ilk zirveyi yaptığı zaman ile karşılaştırıldığında, hem ABD'de hem de dünyada birçok değişiklik meydana geldi. Geçen yıl Biden yönetimi hem Meclis'i hem de Senato'yu kontrol ederken, önümüzdeki yıl Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetçiler alacak. Bu bağlamda Biden'ın diplomasi dâhil tüm kararları Cumhuriyetçi Parti tarafından kısıtlanacak. İlk Demokrasi Zirvesi için Biden yönetimi oldukça iddialı görünüyordu, ancak ikincisi için yatırımının ve hırsının çok daha küçük olacağı tahmin ediliyor.
Global Times'a konuşan Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nde araştırma görevlisi Xu Liang: “Demokrasi Zirvesi'nin aslında ABD'nin Çin ve Rusya gibi algılanan düşmanlarına yönelik. Bu, Washington'ın katılımcı ülkelerin, Washington'ın müttefikleri de dahil olmak üzere dünyadaki çoğu ülke için büyük bir zorluk olan Çin ve Rusya'yı kontrol altına alma konusunda ABD'nin yanında olma isteklerini gösteriyor.”
ABD’NİN PRESTİJİNE DARBE VURULDU
Bu yıl, ABD'nin Ukrayna krizi gibi küresel meselelere yönelik vaatlerinin çoğunu yerine getirememesi, uluslararası sahnedeki prestijine ve güvenilirliğine ağır bir darbe oldu. Rusya-Ukrayna çatışması birçok ülkenin ABD'nin ne kadar bencil olduğunu fark etmesine yardımcı oldu. Çıkarları genişletmek ve küresel hegemonyayı sürdürmek uğruna, Washington müttefiklerini hançerlemekten çekinmeyecektir. Artan sayıda ülke, Çin ile ABD veya Rusya ile ABD arasında taraf tutmaya isteksiz durumda.
Belki de ABD, ikinci Demokrasi Zirvesi'nin ölçeğinin ve etkisinin birincisinden çok daha düşük olacağından endişe duyuyor. Bu sefer Kosta Rika, Hollanda, Zambiya ve Latin Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya'yı temsil eden Güney Kore'yi etkinliğe ev sahipliği yapmaya davet etti. Dört ülkenin diğer bölge ülkeleriyle nispeten daha az sürtüşmesi olduğu göz önüne alındığında, Washington bunların daha fazla ülkeyi ve bölgeyi zirveye katılmaya çekebileceğini umuyor.
ABD’NİN KENDİSİ DEMOKRASİYE DÖNMELİ
Kasım 2021'de Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Demokrasi Zirvesi'ni ABD iç siyasetinin özelliklerini taşıdığı için eleştirdi. Zirve, ABD'nin Çin ve Rusya'yı kontrol altına alma çabalarına daha fazla ülkenin katılmasını sağlamak için değerleri ve ideolojiyi bir hile olarak kullanıyor. Ayriyeten Zirve, ABD'nin dış politikasına hizmet ederken, aynı zamanda ülkenin iç işlerinin de değerlendirilmesi içindir.
Değere dayalı diplomasi, ABD'nin mevcut siyasi ana akımıyla uyumludur. Biden yönetimi, bir Demokrasi Zirvesi daha düzenlemenin Demokrat Parti'nin 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenler arasında daha fazla destek kazanmasına yardımcı olacağına inanıyor olabilir.
İkinci Demokrasi Zirvesi hakkında konuşan bir Twitter kullanıcısı, 'ABD, böyle bir şeye ev sahipliği yapmayı duyurmadan önce demokrasiye geri dönmeli' dedi. ABD'nin demokrasi pratiği, örneğin yaygın ırkçılığın yanı sıra silahlı şiddet ve polis taciziyle giderek daha da kötüleşiyor. Washington, küresel demokrasiler için bir model olarak hizmet edecek niteliklere sahip değil. Washington, sorunlarını etkili bir şekilde çözmek yerine, hasımlarıyla başa çıkmak için demokrasiyi özelleştirmeye ve silah haline getirmeye çalışıyor. Bu durumda yapılacak bir demokrasi zirvesi, rağbet görmemeye mahkumdur.