Global Times
Global Times'ın edindiği bilgilere göre, Beş Göz İttifakı 'kanıt' topluyor, üretiyor ve Çin'in uluslararası imajına iftira atmak için sözde Çin'in 'Batı'ya siyasi olarak sızdığı' söylentilerini uydurmayı planlıyor.
Beş Göz İttifakı, geçmişte gizli bir casusluk ve istihbarat örgütünden giderek daha fazla Çin fobisi olan bir koalisyona dönüştü. Soğuk Savaş döneminde, Beş Göz İttifakı esas olarak Sovyetler Birliği ve müttefiklerini izledi. Gizlice faaliyet gösterdiği için, bir zamanlar dış dünya 'hedefini kaybetmiş' bu casus teşkilatının Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra dağıldığına bile inanılmıştı. Ancak 11 Eylül saldırılarından sonra aniden yeniden canlandı. Küresel terörle mücadele adına dünyayı 'bizim halkımız' ve 'ben olmayan ırklar' olarak ayırarak, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere dünya çapında geniş kitlesel casusluk faaliyetleri yürüttü. Beş Göz İttifakı, son yıllarda Washington'ın Çin'i bastırma konusundaki stratejik ihtiyaçlarını karşılamak için sözde Çin tehdidini varlığını sürdürmek için bir kez daha kullanmış ve giderek bir istihbarat paylaşım mekanizmasından bir 'bilgi komutanlığı'na dönüşmüştür.
ABD, ÇİN KARŞITI TUTUMUNDAN VAZGEÇMELİ
'Rakiplerini kontrol altına almak' için inanılmaz yöntemler kullanan örgüt, bir anda sadece Çin karşıtı propagandaya güvenerek gösterişli davranmaya başladı. Örneğin, Avustralya ve diğer ülkelerdeki istihbarat teşkilatları sık sık bu ülkelerdeki Çinli topluluklara yaklaşıyor, onları taciz ediyor ve Beş Göz İttifakı için muhbir olmaya zorluyor. Beş Göz İttifakı üyesi ülkelerin Hong Kong'da konuşlu konsoloslukları adeta 'müdahale ve yıkımın başkomutanı' haline geldi. İttifak, 'ulusal güvenliği korumak' adına, başka ülkelerdeki, özellikle de Çin'deki yüksek teknoloji şirketlerini hiçbir kanıt göstermeden karalıyor ve saldırıyor.
Batı medyası, Beş Göz İttifakı içinde paylaşılan istihbaratın çoğunun Washington'dan geldiğini kabul etmek zorunda. Washington'ın Çin'e karşı tutumu gitgide daha histerik hale geldikçe, beş ülke birbiriyle uyum sağlayamadı. Washington'ın Beş Göz İttifakı’nın yeterli olmadığına inandığını söyleyen analizler var.
ABD VE 'HAYALİ DÜŞMANLARI'
'Hayali düşmanlar' yaratmakta iyi olmak her zaman ABD'nin stratejisinin doğal bir özelliği oldu ancak ABD'nin karar alma ve istihbarat departmanları 'düşman yaratma' stratejisini uygulamada giderek daha fazla paranoyak hale geldi. ABD hükümetinin son yıllarda diplomasi yürütme şekli, daha çok bir akıllı teşkilatın veya CIA'nın yaptığına benziyor. ABD istihbarat departmanları, karar verme departmanlarına gerçeği çarpıtan ve belirli siyasi ihtiyaçları karşılayan analizler sağlar ve karar alma departmanları, ilgili diplomatik meseleleri ele almak için son derece düşmanca oyunları takip eder. Bu tür fenomenler ABD diplomasisini tamamen zehirledi ve şimdi ABD, Çin'e Batı'ya 'siyasi olarak sızmış' diye iftira atmak için Beş Göz İttifakı’nı kışkırtıyor.