Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Berlin'de düzenlenen 'Batı Balkanlar Ülkeleri Konferansı'nın' ardından yaptığı açıklamada, son haftalarda dışişleri bakanları arasında kuşkuların ve sorunların aşılması konusunda yoğun müzakereler yapıldığını belirtti.
Baerbock; Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Karadağ ve Sırbistan hükümetlerinin, Almanya'nın yönetiminde 3 konuda mutabakata vardığı bilgisini verdi. Bunlardan birinin Batı Balkanlar'da yaşayan insanların gelecekte ülkeler arasındaki sınırları geçmek için sadece kimliklerine ihtiyaç duyacakları olduğunu belirten Baerbock, 6 ülkedeki üniversitelerin diplomaları, şirketlerin de meslek eğitim diplomaları ve belgeleri karşılıklı tanıyacağını ifade etti.
'Bunlar küçük şeyler değil.' diyen Baerbock, bunun Batı Balkanlar'da birlikte yaşama, bölgesel ortak pazar oluşması ve Avrupa Birliği'ne (AB) yaklaşmaya yönelik büyük adımlar olduğunu belirtti. Baerbock, bu ülkelerin AB'ye ait olduklarını ve bunun bu dönemde önemli bir sinyal olduğunu vurgulayarak, bu mutabakatlarla ilgili anlaşmanın 3 Kasım'da imzalanacağını bildirdi.
Batı Balkanlar'a ilişkin Berlin sürecinin başladığı dönemden beri derin görüş ayrıklarının aşıldığını belirten Baerbock, 'Bugün Batı Balkanlar ülkeleri için ortak bir geleceğe doğru büyük bir adım attık.' ifadelerini kullandı.