Haber: Defne Saka
Timur İnçoğlu tarafından kurulan Balat Oyuncak Müzesi, çocuk ve yetişkinlere yaşattığı güzel ve değerli anlarla, onları adeta bir hayal alemine sürüklüyor. Günümüzle geçmişi aynı anda deneyimleyebileceğiniz bu müze, kısa sürede İstanbul’da çok sevilen bir yer haline geldi.
Bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan müze aslında 50 yıllık bir koleksiyonun ürünü. Hobi olarak oyuncak toplamayı seven Timur Bey’in, bu hobisini, onun kadar oyuncakları seven çocuk ve yetişkinlerle paylaşmaya karar vermesi üzerine üç yıllık hazırlık sürecinin ardından 2021 yılında Balat Oyuncak Müzesi açıldı.
50 YILLIK BİR KOLEKSİYONUN ÜRÜNÜ
17 çeşit kategorinin bulunduğu müze, binlerce oyuncağı bünyesinde barındırıyor. Özellikle teneke oyuncakların dikkat çektiği müzede; nadir oyuncakları, plastik ve porselen bebekleri, klasikleşmiş çizgi film oyuncaklarını, diecast arabaları, lokomotifleri, dioramaları ve Türkiye’nin en büyük kurşun asker koleksiyonu gibi birçok farklı konseptte oyuncağı görmek mümkün. Kimi oyuncakların yüz yıl kadar eski olması, kimisinin ise yeni üretilmiş olmadı, müzeyi yaşlısından gencine, herkese hitap eder konuma getiriyor.
Adının oyuncak müzesi olması, buranın sadece çocuklar tarafından sevildiğini düşündürtmesin. 7’den 70’e herkes tarafından ziyaret edilen bu müze, büyükle küçüğün arasındaki köprünün oyuncak olduğuna vurgu yapıyor. İnsanın ilk tanıştığı nesnelerden biri olan oyuncak, onu neredeyse yaşamının hiçbir yerinde tam anlamıyla terk etmez. Böylelikle, gerek hobi, gerekse hatıralarla sürekli taze tutulan oyuncak sevgisi, müzeye olan ilgiyle bir kez daha kanıtlanmış oldu.
7’DEN 70’E HER YAŞTAN İLGİ BÜYÜK
Müzeye genellikle aileler çocuklarıyla geliyor olsa da müze, otomobil tutkunlarının, diorama hobisi olanların, sinemaseverlerin ve daha birçok kesimin ilgisini çekiyor.
Atölyelerin ve etkinliklerin de düzenlendiği müzede Karagöz ile Hacivat gösterileri yakın zamanda başlayacak. Bunun dışında ahşap maket birleştirme ve boyama etkinliği, maske boyama etkinliği ve ahşap üzerine çizgi film karakteri boyama gibi atölyeler yapılıyor. Bu atölyelerle çocukların el becerileri ve yaratıcılıklarının geliştirilmesi amaçlanırken ebeveynle çocuk arasındaki bağların da kuvvetlendiği ortamlar yaratılmaya çalışılıyor.
Ziyaretçilerin en çok ilgisini çekenler ise diecast arabalar ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplanmış olan 300 kadar teneke oyuncak.