Aşırı sıcaklar, Avrupa’nın güneyini de etkisi altına almış durumda.
Fransa ve İspanya'da çıkan orman yangınları, Avrupa'nın bazı bölgelerinde yetkilileri alarma geçirirken, kavurucu yaz sıcaklıkları ile birleşince binlerce insan evlerini tahliye etmek zorunda kaldı.
Orman yangınları son haftalarda başta Amerika, Fransa, Portekiz ve İspanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de görülürken, Gironde bölgesinde cuma günü 7 bin 300 hektar ve dün yaklaşık 10 bin hektar yandı.
Yüksek sıcaklıklar sebebiyle İspanya ve Portekiz’deki orman yangınları, can ve mal kaybına neden olurken, İngiltere’de aşırı sıcaklar nedeniyle 'kırmızı alarm' uyarısında bulunuldu.
İSPANYA VE PORTEKİZ ORMAN YANGINLARINA TESLİM
İspanya, Extremadura, Kastilya ve Leon, Endülüs ve Galiçya bölgelerinde çıkan orman yangınlarını söndürmeye çalışıyor.
İspanyol El Pais gazetesinin Sivil Savunma kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, ekipler ülke genelinde 37 yangınla mücadele ederken bunlardan 19'u henüz kontrol altına alınamadı.
Yangın söndürme faaliyetlerinde ağırlığın, endişe verici boyutlara ulaştığı belirtilen Extremadura bölgesinde Monfragüe Ulusal Parkı’nı teslim alan orman yangınına ve Endülüs’te turistik bölgelerden Cosa del Sol’daki Mijas tepelerinde devam eden yangınlara verildiği ifade edildi.
İspanyol EFE ajansı da Mijas tepelerindeki yangınlar sebebiyle 2 bin 765 kişinin bölgeden tahliye edilmek zorunda kaldığını aktardı. Yangının 1890 hektarlık bir alanı etkilediği kaydedildi.
Galiçya bölgesinde üç noktada devam eden yangında 3 bin 500 hektarın yangından etkilendiği bildirildi.
CAN KAYIPLARI DA VAR
Aşırı sıcaklar, İspanya ve Portekiz’de can kayıplarına da yol açtı.
İspanya’daki Carlos III Sağlık Enstitüsü’nün 16 Temmuz verilerine göre, 237 kişi aşırı sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti.
İspanyol EFE ajansı da İspanya ve Portekiz’de aşırı sıcaklardan ölenlerin sayısının 300'ü geçtiğini bildirdi.
Bu arada, Portekiz’de yangınlara müdahale eden bir yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu, uçağın pilotu da hayatını kaybetti.
İNGİLTERE'DE AŞIRI SICAKLAR NEDENİYLE 'ULUSAL ACİL DURUM' İLANI
İngiltere basınındaki haberlere göre, İngiltere Meteoroloji Kurumu (MET) gelecek haftanın özellikle ilk günlerinin aşırı sıcak geçebileceği bilgisini verdi.
MET'in ülke tarihinde ilk kez dün aşırı sıcak hava nedeniyle 25 – 26 Temmuz için 'kırmızı alarm' uyarısı vermesinin ardından İngiltere'de ulusal sağlık acil durumu ilan edildi.
İngiltere'de ulusal sağlık acil durumu ilanı, yalnızca yüksek riskli grupların değil zinde ve sağlıklı kişilerin de rahatsızlanabileceği veya hayatını kaybedebileceği anlamına geliyor.
Diğer yandan, acil durum ilanının ardından Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) düzenlendi.
Toplantıya başkanlık eden Kabine İşleri Bakanı Kit Malthouse, halka seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.
Malthouse, özellikle demir yolu olmak üzere ulaşımda aksaklıklar yaşanabileceği bilgisini verdi.
Hükümet yetkilileri, İngiltere'nin büyük bir kısmında etkili olarak bazı bölgelerde 40 dereceye ulaşması beklenen sıcak hava nedeniyle, halka pazartesi ve salı günleri gerekli olmadıkça evden çıkmamalarını tavsiye etti.
ABD’DE ŞU ANDA, 19 EYALETTE DEVAM EDEN 293 ORMAN YANGINI RAPOR EDİLDİ
AA'nın ABD Orman Yangını, Hava ve Çığ Olayları Merkezi’nin verilerinden yaptığı derlemeye göre 19 eyalette son bir ayda bin 310 farklı noktada orman yangını çıktı ve bunlardan 293'ü halen devam ediyor.
Son yıllarda kuraklıkla boğuşan California en çok yangın çıkan eyalet oldu.
Verilere göre, California’da Yosemite Park başka olmak üzere son bir ayda 352 farklı noktada yaban hayatını tehdit eden yangın çıktı ve bu yangınlardan 55’i devam ediyor.
Şu anda en çok yangının devam ettiği eyaletlerden biri de ABD’nin kuzeyinde yer alan Alaska oldu. Alaska’da son bir ayda 79 farklı noktada yangın çıktı ve 46 orman yangını halen söndürülememiş durumda. Eyalette, 81 bin hektar alanın kül olduğu bildirildi.