CGTN
Güney Kore ziyaretinin hemen ardından Japonya’yı ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Doğu Asya’da ve bir bütün olarak Asya-Pasifik bölgesinde Çin karşıtı düşmanlığı kışkırtmaya hevesli olmasının yanı sıra (Çin karşıtı bir ittifak olduğu iddia edilen) QUAD’a, Taiwan sorununa odaklanıyor ve Çin’i dışarda tutmayı amaçladığı ileri sürülen yeni bir “Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi”ni öneriyor.
Çin, satın alma gücü paritesine (PPP) göre, dünyadaki en büyük ve resmi döviz kuru hesaplamasına göre, dünyadaki ikinci en büyük ekonomi, ayrıca çoğu Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler olmak üzere dünyada 130’dan fazla ülke ve bölgeyle ticaret yapan en büyük ticaret ülkesidir. Çin’i mevcut dünyada ekonomik olarak dışlamak çılgınlık, saçmalık ve beyhude bir eylemdir ve Amerikan halkının temel çıkarlarına yardım etmekten ziyade zarar verecektir. Tüm mantıklı tahminlere göre, Çin, bu on yılın sonundan önce en büyük ekonomi olarak ABD’yi geçecek. Hiç kimse Çin’in ekonomik büyüme ivmesini durduramaz. Aslına bakılacak olursa, Çin halkının ekonomik gelişmesini mahkûm etmeyi amaçlayan herhangi bir girişim muhtemelen insanlığa karşı en büyük suç olacak ve acınacak biçimde başarısız olacak.
ÇİN 10 YIL SONRA EKONOMİ OLARAK ABD’Yİ GEÇECEK
Doğu Asya, Asya-Pasifik bölgesi ve bir bütün olarak dünyada önemli olan, karşı karşıya gelme, savaş veya bir başka Soğuk Savaş’ın yeniden başlamasından ziyade barış, büyüme ve kalkınmadır. Çin, bugün dünyada barış ve kalkınma için önemli bir güçtür ve ABD’nin Çin ile savaşmak yerine Çin ile iyi geçinmesi gerekecektir. Taiwan sorununun gerçek temeli, 1949 yılında Çin ana karasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasına yol açan 1940’lı yılların sonlarında Çin’de bitmemiş iç savaş ve 1949 yılında Chiang Kai-shek başkanlığında o zamanki Milliyetçi hükümetin Çin ana karasından Çin’in Taiwan bölgesine kaçmasıdır. Bugüne kadar dünyadaki 180’den fazla ülke ve bütün önemli uluslararası kuruluşlar, sadece tek Çin olduğunu ve Taiwan’ın Çin’in parçası olduğunu ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Çin’in tek yasal temsilcisi olduğunu kabul ettiler. ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ABD güçlerinin Taiwan bölgesinden çekilmesi, ABD’nin Taiwan ile “diplomatik ilişkilerini” ve “savunma anlaşmasını” feshetmesi ön koşuluyla Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri kurmak için 1979 yılında bu tür bir kararı kabul etti.
ABD’nin bugün Taiwan ile ilgili konumu, ilk olarak Amerikan halkını yanıltmayı, Taiwan’da “Taiwan’ın bağımsızlığını” teşvik etmek isteyenleri yanıltmayı ve Çin’in bir parçası olarak Taiwan’ın gerçek yasal statüsü konusunda tüm dünyayı yanıltmayı amaçlayan kasti anlam belirsizliğiyle doludur.
ABD’li karar alıcılar, Taiwan Boğazı’nda askeri çatışmayı kışkırtmanın, Taiwan’da kan dökmeye yol açmanın ve Çin’in devam eden barışçıl kalkınmasını engellemenin kesin bir yolu olabileceğine inanabilirler. ABD’nin yaptığı şey, doğrusunu isterseniz sadece Çin’in bir iç meselesi olan bitmemiş iç savaşın yeniden canlanmasını kışkırtabilir ve ne ABD ne de herhangi bir diğer ülkenin Çin’de yeniden canlanan bir savaşa dâhil olması için herhangi bir meşru gerekçesi yoktur. ABD durumu tamamen yanlış hesap edebilir, çünkü Taiwan Boğazı’nın her iki tarafındaki insanlar aynı Çinli insanlardır ve birleşik bir Çin adına Çin’in yeniden birleşmesi bugün dünyanın büyük bir eğilimidir.
ÇİN VE HİNDİSTAN BİNLERCE YILDIR BARIŞ İÇİNDE HAREKET ETTİ
Hiçbir ABD başkanının, ABD hükümetinin uğursuz ve tehlikeli planlarla kışkırtabileceği Çin’de yeniden canlanacak iç savaşta savaşması amacıyla Amerikan askerlerini göndermek için herhangi bir meşru gerekçesi veya ahlaki kuralı yoktur. Dünyada başka hiçbir ülkenin, ABD hükümetinin aktif olarak ve alçakça kışkırttığı Çin’de yeniden canlanan bir iç savaşta savaşması kendi halkının temel çıkarlarına hizmet etmeyecektir. QUAD konusuna gelince, büyük Hindistan ulusunun ABD’nin Çin’e karşı savaş vagonunu kendi amacı için kullanacağını beklemek, büyük bir ülke olarak Hindistan’ın bağımsızlığını tamamen yanlış okumaktır.
Binlerce yıldır Çin ve Hindistan birbiriyle barışçıl biçimde iyi geçinmiştir. İki ülke arasında bugün var olan toprak anlaşmazlıkları bu iki ülke tarafından değil, Britanya yönetimindeki Hindistan’da İngiliz emperyalist sömürgeciler tarafından yaratılmıştır. Dünyadaki tek süper iki ulus olan Çin ulusu ve Hint ulusu, İngiliz sömürgecilerin büyük Hindistan halkını ikinci sınıf alttür olarak yönettiği ve Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ne saldırmayı ve işgal etmeyi planladığı zamanki komplocu planlarının üstesinden gelmek için kesinlikle yeterli akıl, cesaret ve vizyona sahip olacaktır.
Japonya’ya gelince, Japonya’nın 1945 yılında koşulsuz teslim olmasına rağmen, halen Rusya, Güney Kore, Çin ve Çin’in Taiwan bölgesiyle toprak anlaşmazlığı bulunmaktadır. Japon hükümetine, Japonya’ya korkunç sonuçlarına maruz kalmasın diye bugünün dünyasında saldırı silahlarına veya herhangi bir kitle imha silahlarına sahip olmasına izin verilmediği konusunda kesin ve sert bir mesaj iletilmedir. Japonya’nın normal ve tam egemenliğini yeniden kazanmasının en iyi yolu kendisini tamamen barışa adaması ve her türlü savaştan sürekli olarak vazgeçmesidir. Savaş propagandası yapmak ve barıştan vazgeçmek Japon halkının temel çıkarlarına aykırı olacaktır.