Kishida pazar günü Almanya'daki G7 zirvesi ve ardından İspanya'daki NATO zirvesine katılmak üzere Avrupa ziyaretine başladı. Japon başbakan, Ukrayna krizini bahane ederek genişletilmiş bir NATO’nun vazgeçilmez olduğu konusundaki tutumunu pekiştiriyor gibi görünürken, bazı analistler Japonya'nın 'Asya NATO'su” oluşumuna öncü olacağını savundu.
Japon gazetesi olan Mainichi Shimbun pazar günü yayınladığı bir haberde, Kishida’nın Avrupa gezisine başlamadan önce, Japonya ve NATO arasındaki iş birliğini 'yeni bir aşamaya' ilerletme umudunu dile getirdiğini yazdı. Nikkei Shimbun gazetesi ise, “Kishida, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile dört yönlü bir zirve düzenliyor ve Çin'in artan etkisi karşısında ‘Hint-Pasifik demokrasileri’ arasında birleşik bir cephe arıyor.” dedi.
Tsinghua Üniversitesi Modern Uluslararası İlişkiler Enstitüsü dekan yardımcısı Liu Jiangyong, Taiwan sorunu, Güney Çin Denizi sorunu ve Doğu Çin Denizi sorununun bu NATO zirvesinde ele alınacağını öne sürerken, 'Japonya'nın NATO zirvesine katılması, bu örgütün Asya-Pasifik bölgesindeki işlere karışmasına yol açabilecek gibi görünüyor. Ancak NATO'nun gerçek kapasitesi ve diğer üyeleri arasındaki ince bağlar düşünüldüğünde bunun bir blöf olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.
NATO zirvesi öncesinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık ile iş birliği yaparak Çin'e Pasifik'te karşı koyma konusundaki angajmanını hızlandırdı Beyaz Saray tarafından yapılan bir açıklamada gayri resmi grup olan Mavi Pasifik Ortaklığı’nın (PBP) kurulduğu açıklandı. Japonya ile Yeni Zelanda'nın yeni Çin karşıtı platforma katılmasıyla analistler, PBP'yi Avustralya, İngiltere ve ABD'yi içeren AUKUS ittifakının resmi olmayan bir genişlemesi olarak görüyor.
MAVİ PASİFİK ORTAKLIĞI
'Mavi Pasifik Ortaklığı' adlı mekanizma kapsamında beş ülke, 'kurallara dayalı özgür ve açık uluslararası düzen üzerinde artan baskı' gibi zorluklarla başa çıkmak için 'daha etkili ve verimli' yollar izleyeceklerini beyan etti.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve ABD olarak Pasifik'te refahı, direnci ve güvenliği desteklemeye devam ederken, ortak gücümüzü daha yakın iş birliği yoluyla kullanmalıyız.'