Global Times
Vostok 2022 askeri tatbikatları Rusya’nın Doğu Askeri Bölgesi’nde 1-7 Eylül’de yapılacak. Aralarında Çin, Hindistan, Belarus, Moğolistan ve Cezayir’in de bulunduğu 13 ülke tatbikatlara katılması için askerlerini göndermeye davet edildi. Aynı zamanda Çin ilk kez Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’ni aynı zamanda bir tatbikata gönderdi. Bölgesel çatışmalar bağlamında her dört yılda bir yapılan Vostok tatbikatları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batı kamuoyu tarafından “yakından izlenecek”. Çin, Washington’un Çin ve Rusya arasındaki “bağların ısındığı” konusunda kaygılarını dile getirdiği ve hatta abartılı şekilde Çin-Rusya iş birliğinin ‘’küresel güvenliğe zarar verdiğini’’ damgaladığı iddia edilerek, birçok katılımcı ülke arasında ayrı bir yere kondu.
Muhtemelen büyüteç yardımıyla bile “suç kanıtı” bulamayan ABD ve Batı kamuoyu Çin’i “suçlamaya” çalışmak için neredeyse tamamen spekülasyona güveniyor. Örneğin, birçok medya kuruluşu, Çin ve Rusya’nın bu sefer Japon Denizi’nde tatbikat yapacağından, Rusya’nın Taiwan Boğazı’nda müdahalede bulunabileceğini iddia etti. Ancak ironiye bakın ki Abraham Lincoln uçak gemisi saldırı grubu bu yıl Nisan ayında Japon Denizi’nde Japon tarafıyla ortak tatbikat yaptı ve aynı zamanda ‘’geleneksel caydırıcılığın güvenilirliğini’’ artırmak için önemli bir iddiada bulundu. Bu, “yetkililer ne isterlerse yapabilirler, ancak sıradan insanlara en ufak bir özgürlüğe izin verilmiyor” açıklamasının gerçekçi bir versiyonu değil mi?
“BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ 2022” ORTAK TATBİKATI
Bu çifte standart uzun süredir doğal karşılanıyor. Vostok 2022 tatbikatlarına katılan ülkelere bakalım. Bu ülkeler arasındaki Tacikistan ve Moğolistan, ABD ile “Bölgesel İş Birliği 2022” ortak tatbikatını yeni bitirirken, Hindistan, Avustralya’daki “Pitch Black 2022” ortak tatbikatına ABD ile birlikte katılıyor. Hindistan ve diğer ülkelerin Vostok 2022 tatbikatlarına katılımına gelince, Washington bunu “bağımsız karar” olarak görüyor. Ancak Çin’den bahsedildiği zaman, ABD “hayrete düşüyor.” Bu sefer askeri tatbikatların Washington’ın Çin-Rusya ilişkisine yönelik çarpık zihniyetini açıkça yansıttığı söylenebilir.
Çin ve Rusya arasındaki koordinasyonun devamlı güçlenen kapsamlı stratejik ortaklığı, Washington’ın her zaman görmek istediği en az şey olmuştur. ABD yıllardır, açıkça ve gizlice Çin ile Rusya’nın aralarını açmak için birçok adım attı, ancak hepsi başarısız oldu. Rusya-Ukrayna çatışmasının patlak vermesinden sonra Washington, Çin-Rusya iş birliğini basit ve kaba şekilde kötülemeye ve sabote etmeye başladı ve “Rusya ile dostane ilişkileri sürdürmeyi” yeni bir “suça” dönüştürmeye çalıştı. Bu koşullar altında Çin’in kara, deniz ve hava kuvvetlerinin askeri tatbikata katılmak için Rusya’ya gitmesinin, ABD ve Batı’daki bazı insanlardaki derin kıskançlığı harekete geçirmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, Çin bağımsız büyük bir güçtür. Ne zaman, nerede ve kiminle kendi güvenlik ihtiyaçlarımıza ve eğitim düzenlemelerimize uygun olarak tatbikat yapacağımıza karar vermek Çin’in hakkıdır. Bunu yapmak için diğerlerinden feyz almaya ihtiyacımız yok ve alamayız.
WASHINGTON SEÇKİNLERİNİN SİYASİ HAYAL GÜCÜ KÖRELİYOR
Yeni bölgesel güvenlik ortamı kapsamında, Çin, Rusya ve komşu ülkelerin askeri iş birliğini artırmaya devam etmesi gerekmektedir. Çin-Rusya dostane ilişkileri Asya-Pasifik bölgesindeki gerginlik için asla sebep olmadı, herhangi bir Çin-Rusya ortak askeri tatbikatı da bölgesel durumda karışıklık yaratmadı. Sadece hayal edin, iki komşu küresel güç olarak Çin ile Rusya, siyasi ve askeri olarak birbirleri hakkında şüphe duyuyor veya karşı karşıya geliyorlarsa, bu tür bir senaryo bölgesel güvenlik için katlanılmaz bir yük olmalıdır. Tam tersine, Çin ile Rusya arasındaki sağlam stratejik karşılıklı güvenin yanı sıra yararlı ikili güvenlik iş birliği bölge barışı ve istikrarı için hayati öneme sahip olumlu değerlerdir. Buna karşın Washington’ın saldırgan tavrı Pasifik bölgesi için yaygın bir endişeye sebep oldu.
Çin Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü tatbikatlarla ilgili olarak, Çin tarafının tatbikata katılımının, katılımcı ülkelerle pragmatik ve dostane iş birliğini geliştirmeyi, katılımcı taraflar arasında stratejik iş birliği seviyesini artırmayı ve farklı güvenlik tehditlerine karşılık verme yeteneğini güçlendirmeyi amaçladığını ve mevcut uluslararası ve bölgesel durumla ilgisi bulunmadığını açıkladı. Özellikle, Washington yönetiminin sıklıkla “büyük ölçekli” olarak gösteriş yaptığı ve üst düzey yetkililerin “caydırıcılığını” vurguladığı ortak askeri tatbikatlarla kıyaslandığında, Çin-Rusya tatbikatları, ölçek, katılımcı asker sayısı ve sıklığı açısından çok daha fazla gösterişten uzaktır. Kimseye gösteri yapma ihtiyacımız yok. Washington’un özellikle Halk Kurtuluş Ordusu’nun Rusya’daki askeri tatbikatlara katılımı konusundaki gergin hali, güven eksikliğini işaret ediyor.
Washington seçkinlerinin siyasi hayal gücü köreliyor. Vizyonlarının sınırlı olması yüzünden, Çin-Rusya ilişkilerinin ittifaksız, karşılıklı meydan okumayan ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almayan niteliğinin bağımsız değerini anlamaları onlar için zordur. Ve hatta yeni tip büyük ülke ilişkisinin kapsamlı derinliğini görmek onlar için daha da zordur. Bu, Washington’ın genellikle Çin-ABD ilişkilerine acı çeken duygusal dengesizlik hali gibi aşırı tepki vermesine yol açtı; ABD bazen Çin-Rusya iş birliğinin “olması yakın tehdidini” abartırken, bazen de iki ülke arasında anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor. Ancak bunu daha fazla aktif biçimde yaparsa, o kadar fazla kendine işkence etmesi gerekecek, bu da onların kötü niyetini giderek daha fazla gösterecek.