CGTN / Yuan Sha
Amerikalı bazı uzmanlar, Çin’deki son Omicron vakaları karşısında, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) “Covid-19 ile yaşama” yaklaşımının Çin’in “dinamik sıfır Covid-19” yaklaşımına karşı haklılığı kanıtlanmış gibi seviniyorlar. Yabancı medya Çin’in politikasının ekonomik maliyetleri ve gündelik yaşamın sekteye uğraması konusunda çokça haber veriyor. CNN son zamanlarda “karantina travmasının devam ettiğini” söyleyen lir haber yayınladı. Dışardan gözlemciler için bu kendini kandırmak ve kendini sabote etmek. ABD daha yeni 1 milyon Covid ölümü eşiğini geçti ve şimdi de başka bir vakaların yeniden patlak vermesiyle mücadele ediyor.
ABD’NİN SERSEMLETİCİ COVID-19 BAŞARISIZLIĞI
1 Haziran itibarıyla, Statista’ya göre ABD’de toplam 84 milyon Covid vakası belirlendi. Bu rakam bile Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin hastalıklardan veri toplamaya son verme kararı, evde rahatça yapılan hızlı testlerin artması ve birçok Amerikalının açıkça sorunu önemsememesi nedeniyle büyük ölçüde eksik. Washington Post gazetesine göre bazı uzmanlar ABD’nin Covid-19 vakalarının bildirilenden 5 ila 10 kat daha fazla olduğunu düşünüyor.
Salgın farklı Amerikalı grupları arasında eşitsiz biçimde hissediliyor. Yaşlılar ve azınlık grupları orantısız biçimde daha fazla zarar görüyor. Associated Press haber ajansının son verileri ölen 1 milyon kişinin yaklaşık dörtte üçünün 65 yaş ve üstü insanlar olduğunu gösteriyor. Ulusal kanser Enstitüsü araştırmacılarının Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan çalışmasına göre, Afrikalı Amerikalılar, Hispanikler ve yerle Amerikalıların ölüm oranları da beyaz Amerikalılarınkinden iki kat daha fazla. Böyle bir farklılık ABD toplumundaki yapısal eşitsizliği ortaya koyuyor.
Bunlara ek olarak, salgın ABD toplumuna büyük yan zararlar verdi. Salgının başlamasından bu yana ülke silahlı şiddetle, aşırı doz uyuşturucu, zihinsel hastalıklar ve diğer sorunlarla bağlantılı ölümlerde sert bir artışa tanık oldu, bu da felaket bir “salgın içinde salgınlara” neden oldu. Imperial College London’ın verilerine göre, ABD’deki Covid-19 ölümleri 250 bin çocuğu birincil ya da ikincil bakım veren kişilerden yoksun bıraktı -bu onların anne babalarından birini ya da ikisini kaybettikleri, kendilerine bakan büyük anne babalarının öldüğü ve/veya diğer evde birlikte oturan büyük anne babalarından birinin öldüğü anlamına geliyor. Artan vakalar kamu sağlığı kaynaklarını tüketti ve ABD’de salgının gizli maliyetini artırdı.
ABD’NİN POLİTİKASINDAKİ YAPISAL HATALAR
ABD politikasının keskin bir gözlemcisi olarak, her zaman Amerikan toplumundaki derin çelişkilerden kafam karışmıştır. Ülke dünyanın en gelişmiş kamu sağlığı altyapısı ve tıp bilime sahip ama toplumsal hastalıklara kolayca yenik düşüyor. Ülke en olgun “demokrasi” olmak öğünüyor ama bu en temel insan hakkı yaşama hakkı pahasına oluyor.
Çin ile karşılaştırma ABD siyasi sisteminin yapısal hatalarını anlamaya yardımcı oluyor. Çin önce hayat ve önce insan Covid-19 politikasını benimsedi. Birleşik siyasi sistemi ülkeyi merkezi hükümetin en iyi pratikleri uygulamaya koyma konusunda kararlı ve etkili olduğu ve farklı eyaletlerin ve yerel toplulukların ihtiyaç zamanında kaynakları birleştirip birbirlerini desteklediği organik bir bütün yapıyor. Çin halkı ayrıca salgınla mücadelede dayanıma ve birbirine destek gösterdi. Bütün bu faktörler Çin’i en düşük vaka ve ölüm oranlarına sahip ülkelerden biri yaptı.
ABD ise aksine siyasi ve sermayeyi birinci sıraya yerleştirerek Covid-19’un tehlikelerini küçümsüyordu ve aceleyle ekonomiyi normale döndürmeye çalıştı ABD federalist sistemi artan bir şekilde parçalanmış hale geliyor, her eyalet bazen diğer eyaletlerinki ile çelişen kendi politikalarını belirliyor. Artan siyasi kutuplaşma işleri daha da kötüleştiriyor ve maske takıp takmamak ya da aşı vurdurup vurdurmamakla ilgili tartışmalar normal salgın kontrol önlemlerinin parti siyaseti karşısında ikinci plana düşecek kadar siyasileşiyor.
COVID-19’A KARŞI DİRENCİN GERÇEK YOLU
Salgınla mücadele asla kolay değildir. Ülkeler değerli hedefler arasında zor tercihlerle karşılaşıyorlar ve Covid-19’dan sağlam bir kurtuluşu başarmaya çalışıyorlar. Çin’in dinamik sıfır Covid-19 stratejisi bu hedefe yönelik. Bu sıkı temas izlemeyi, hızlı test yapmayı, zamanında tedaviyi ve kitlesel aşılamayı içeren kapsamlı bir salgın önleme ve kontrol önlemleri seti. Bu toplumda ortaya çıkan bir salgını hızla önlemeyi ve sosyoekonomik istikrarı sürdürmeyi amaçlıyor. Bu, daha fazla değerlendirmeleri ve yeni şartlara uydurulmayı gerektiren bir deneme yanılma yaklaşımı.
ABD’de diren terimi sorumsuz eylemler için bir hazır bahane haline geldi. ABD ilerlemeye ve dünyada daha iyi rekabet etmeye çalışıyor. Ama pasif yaklaşım virüsü mucizevi bir şekilde ortada kaldırmaz. Daha da rahatsız edici olanı, bu Sosyal Darvinizm pratiği uluslararası topluma kötü bir örnek oluşturuyor, salgınla mücadele konusundaki küresel çabayı zayıflatıyor. Çin ile ABD’deki mevcut Covid-19 durumunun karşılaştırılması açıklayıcı. Bize bir savaşın savaşılmadan asla kazanılamayacağını hatırlatıyor.