ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü 2024 mali yılı için 835 milyar dolarlık bir savunma bütçesi önerecek. Bu rakam ne kadar şaşırtıcı? Vietnam'ın GSYİH'sının yaklaşık iki katı ve Güney Kore'nin GSYİH'sının yarısı. Bu, dünyanın en büyük üçüncü savunma bütçesinin askeri harcamalarının yaklaşık 10 katı ve Çin'in savunma bütçesinin yaklaşık dört katı. Bu askeri bütçenin 145 milyar doları yeni silah araştırma ve geliştirmeye, 170 milyar doları ise silah ve mühimmat tedarikine ayrılacak. Bu, ABD'deki en büyük barış zamanı savunma bütçesidir. 2013'ten 2018'e kadar, ABD'nin yıllık askeri harcamaları, 2015'te 633,8 milyar dolar da dahil olmak üzere 700 milyar doların altına düştü, ancak bugünlerde ABD'nin askeri harcamaları 2015'e göre 200 milyar dolardan fazla arttı.
Global Times’ın konuyla ilgili yorumunda şunlar belirtildi:
ABD hükümeti, bunun, ülkenin Irak ve Afganistan'da aynı anda iki savaş yürüttüğü 2008'de olduğu gibi, askeri harcamalar için yalnızca en büyük nominal dolar tutarı olduğunu iddia ediyor; silah tedarikinin ölçeği, bugünün dolarıyla hesaplanırsa, 200 milyar doların üzerindeydi. Ancak, bu kendini aldatan hesaplama dünyayı aldatamaz.
DÜNYADAKİ ASKERİ HARMALARIN YÜZDE 40’I ABD’NİN
Gerçek şu ki, ABD'nin savunma bütçesi küresel toplamın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. ABD, dünyanın önde gelen askeri gücüdür ve askeri harcamaları GSYİH'sının yaklaşık yüzde 3,5'ini oluşturmaktadır. Savaşta olan sadece birkaç ülke askeri harcamaların bu kadar yüksek bir oranına sahip ve Çin'in askeri harcamaları GSYİH'sının yüzde 1,5'inden azını oluşturuyor. ABD, uzun yıllar boyunca bu kadar büyük bir askeri bütçeyi elinde tuttu ve dünyanın önde gelen süper gücü statüsüyle birleştiğinde, sadece kötü bir emsal oluşturmakla kalmadı, aynı zamanda uluslararası ilişkilerin temel modelini güç ve kuvvetle şekillendirdi.
Çin, ABD tarafından uzun zamandır en büyük stratejik rakibi olarak tanımlanıyor ve ABD'nin askeri harcamalardaki çılgınca artışı, Çin üzerinde çok fazla baskı oluşturacak. ABD, askeri rekabeti büyük güç ilişkilerinde önemli bir konuma itti ve bu da dünyaya, askeri gücün büyük güçler arasındaki oyunda bir koz olduğu mesajını gönderdi.
Bazı insanlar, ABD'nin güçlü askeri yeteneklere sahip olmasına rağmen, aslında bunları kullanmadığını, örneğin ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra nükleer silah kullanan herhangi bir ülkeyi vurmadığını söylüyor. Bu tür bir argüman son derece naiftir. ABD, devasa askeri gücünü, dünyanın ABD'ye karşı tutumunu şekillendirmek ve diğer ülkeleri ABD çıkarları etrafında dönen küresel bir sistemi kabul etmeye zorlamak için her gün, hatta her dakika kullanıyor. Bu kadar büyük bir askeri bütçe nedeniyle, ABD doları süper statüsüne sahip ve ABD, küresel müttefik ağını çağırabilir. Askeri harcamalar ABD tarafından en karlı yatırım olarak görülüyor.
HEDEF ÇİN
Şimdi, ABD'nin devasa askeri harcamalarının birincil hedefi Çin'dir. Ulusal İstihbarat Direktörü tarafından yapılan en son Yıllık Tehdit Değerlendirmesi, Çin tarafından ortaya konan çeşitli 'tehditleri' listeledi. ABD'nin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nu Çin'in açık deniz sularında yenilgiye uğratmanın mutlak kesinliğine sahip olmak da dahil olmak üzere, uzun vadede Çin'e karşı ezici bir askeri avantaj sağlamayı amaçladığı açıktır.
Çin, ABD ile bir silahlanma yarışına girmeyecek, ancak ABD'nin askeri gücünü zirvede genişletmeye devam etme konusundaki sınırsız açgözlülüğü bize bir uyarı görevi görmelidir. Kendi askeri kalkınma planımızı formüle etmeli ve geliştirmeliyiz, daha azıyla daha fazlasını başarmalıyız ve ABD'den daha küçük bir askeri bütçe ve toplam askeri güçle ABD'ye karşı asimetrik ama yeterince etkili bir caydırıcı oluşturmalıyız. Pasifik'te, Hindistan'da veya Atlantik Okyanusu'nda ABD ile karşı karşıya gelme niyetimiz yok, ancak Çin'in açık deniz sularındaki askeri yeteneklerimizin, ABD ve müttefiklerinin bu bölgede harekete geçirebileceği genel askeri yetenekleri ezmesini sağlamalıyız. Bu bölgedeki askeri duruş zaman içinde temelden değişmelidir. Çin, bu hedefe ulaşmak için gerektiği kadar askeri bütçe ve diğer kaynaklara yatırım yapacaktır. Bu, ABD ile bir silahlanma yarışı değil, Çin'in ulusal güvenliğini ele almak için meşru ve adil bir önlemdir.
KÜRESEL HEGEMONYA HEDEFİ
ABD'nin askeri bütçesi küresel hegemonyayı hedefliyor, ancak bölgesel askeri oyunlarda yerini küresel oyunlara bırakamayacak birçok faktör var. Çin yakınlarındaki sularda, ister deniz savaşı ister hava savaşı olsun, ABD'nin erişimini genişletmesi zordur, bu nedenle ABD ordusunun Tayvan Boğazı'nda ve Güney Çin Denizi'nde PLA'yı kazanma konusundaki güveni sarsılmıştır. Sonunda onları bu güvenden tamamen sıyıracağız.
Dünyanın en güçlü ikinci ülkesi olmak kaçınılmaz olarak risklerle doludur, özellikle de 1 numaralı ülke tam bir emperyalist olduğunda, Çin askeri hazırlığında biraz gevşek olmayı bile göze alamaz, aksi takdirde genel oyunu kaybederiz. Aynı zamanda, ABD ile kapsamlı bir silahlanma yarışının çıkmazına giremeyiz, çünkü bu umutsuz bir çıkmaz sokak olacaktır. Çin'in, ABD'yi Çin'e karşı askeri şantaj yapma yönündeki vahşi hırsından caydırmak ve iki ülke arasındaki stratejik oyunun nihai olarak kararlaştırıldığı askeri olmayan alanlarda bizimle rekabet etmeye zorlamak için yeterli askeri güce sahip olması gerekiyor. Bu model şimdiden şekillenmeye başladı ve Çin'in yapması gereken şey, bu kalıbı güçlendirmeye devam etmek ve nihayet Çin ile ABD arasında kimin daha güçlü ve kimin daha zayıf olduğunu gayret ve bilgeliğin belirlemesine izin vermektir.