ABD, yeni savaş alanını Hint-Pasifik olarak belirledi. Avrupa’da Rusya’nın dibine NATO’yu yığmaya çalışan Washington Pasifik’te Çin’e karşı ittifak üstüne ittifak oluşturmaya çalışıyor. Üstelik bunu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı ihlal etmeyi göze alarak yapıyor. Dünyanın artık tek kutuplu olmadığını kabullenememenin etkileri olsa gerek.
ABD, İngiltere ve Avustralya arasında 2021’de nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören 'AUKUS' anlaşması imzalamıştı. Üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan 'AUKUS' güvenlik anlaşması kapsamında Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek. Anlaşma uyarınca, Avustralya’nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik’te taraf ülkelerin çıkarlarını savunacak. Bu arada Avustralya da nükleer güçler arasına katılmış olacak. ABD, şimdi buna Japonya ve Filipinler ile oluşturduğu askeri ittifakı ekliyor, adı da JAPHUS. Yani ABD elinde ne varsa cepheye sürüyor.
“TEHLİKELİ İTTİFAK”
AUKUS’un en son California’da yaptığı ortak nükleer denizaltı projesiyle ilgili açıklama basında üç tavırla yorumlandı denebilir. Bazı gazeteler “Pasifik’te nükleer anlaşma”, “Pasifik’te yeni denge” gibi ortadan başlıklar kullandı. Birgün gazetesinin manşeti “Tehlikeli İttifak” şeklindeydi. Haberin yanında yer alan köşe yazısında İbrahim Varlı, “İran’a karşı çıkanlar neden Avustralya’yı nükleer güç yapıyor?” Diye sordu ve şunları yazdı:
“Diğer taraftan İran’ın nükleer güç sahibi olmasını savaş sebebi sayan Anglo-Sakson emperyalizmi Avustralya’yı nükleer güç yapmaktan imtina etmiyor… San Diego kentindeki zirvede açıklanan plan ile Avustralya, 'nükleer güce' ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olacak. Bu açıkça Çin'e ve dünyanın geri kalan kısmına bir meydan okumaydı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bu niyeti saklamadı da. Çin’in 'dünya düzenine karşı bir meydan okumayı temsil ettiğini' söyleyerek, asıl hedefi belli etti… Çin'i Hint-Pasifik'te sıkıştırmak isteyen Anglo-Sakson İttifakı gözünü karartmış görünüyor. Nükleer güç sahibi yapacakları Avustralya'yı cepheye sürme niyetindeler. Pasifik hattında biriken enerjinin çatışmaya dönüşerek dünyayı ateş kazanına atması işten bile değil.”
KARAR’IN GÖREVİ
Bir de Çin karşıtlığını görev edinmiş Karar gazetesi var. “Pasifik’te Çin’e nükleer gözdağı” başlığını kullanmış. Karar, Biden’ın “Hint-Pasifik özgür ve açık kalacak” ifadesine de özel yer ayırmış.
Karar, sadece Biden’ın değil, Avustralya ve İngiltere başbakanlarının açıklamalarını da öne çıkarmış. Anthony Albanese “Tarihimizin en büyük yatırımı”, Rishi Sunak “Pekin dünya düzenine meydan okuyor” diyor.
Ortada olan şey Hint-Pasifik’te barış, istikrar, nükleer tehlike, özgürlük, açıklık vs kimsenin derdi değil. ABD, hegemonyasını sürdürebilmek için İngiltere ve Avustralya’dan Japonya, Güney Kore ve Filipinler’e kadar etki alanındaki tüm ülkeleri kullanıyor. Kullanılmaya çalışılan bir de Taiwan var. Fakat bu konuda ABD’nin işi o kadar kolay olmayacak.
Kamil Erdoğdu