Avukat İbrahim Güllü, CRI Türk’te Özgür Özbakır’ın sunduğu “Akşam Raporu” programına konuk oldu ve 800’lü hatlar ile ilgili merak edilenleri açıkladı.
Güllü’nün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Kurumsallık ve marka değeri önemli”
“Bir toplumda kurumsallık ve marka değeri çok önemlidir. Gelişmiş ülkelerde bu tür birçok firmanın kurumsal yapısı içerisinde 800’lü hatlar dediğimiz hat uygulamaları var. Bu hatların çıkarılış amacı, şirketlerin kurumsallaşma ve markalaşmasına yardımcı olmaktı. Şu an Türkiye’de bu hatları verme yetkisi, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından bazı firmalara verildi. GSM operatörleri, alt bayiler oluşturup abonelik tesis etmeye çalışıyor ve her abone başına belli bir kazanç sağlıyor.
“Abonelikler gelişigüzel şekilde verildi”
Bu hatların güvenilir firmalara dağıtılması gerekirken, burada abone sözleşmesi yapma yetkisi verilen, 800’lü hatları dağıtan alt bayiler, maalesef bu abonelikleri gelişigüzel şekilde verdiler. Kanundaki boşluktan yararlanan bazı 800’lü hat bayileri, insanları internet aboneliği, paket sonlanması gibi bahanelerle arıyorlar ve biz vatandaşların çoğu, bu tür aboneliklerimizin ne zaman biteğini çoğu zaman bilmiyoruz. Karşınızda bu işin uzmanı, satış tekniğini bilen ve ikna ettiği her aboneden kazanç sağlayan insanlar var. Bu insanlar, bir aboneliğiniz olduğu halde size, ‘Aboneliğini yenileyelim’ diyorlar ve bir bakmışsınız, başka bir firmaya daha abone olmuşunuz ve iki ayrı abonelik ücreti ödüyorsunuz. Sonrasında ‘Beni kandırdınız. Bunu iptal etmek istiyorum.’ dediğiniz zaman, karşınıza cayma bedeli çıkıyor. 800’lü hatlar konusunda çok mağduriyet var.
“Düzenleme henüz taslak halinde”
Ticaret Bakanlığı, ocak ayında internet ve telefon aboneliğinde yeni düzenleme üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Bu çalışmaların bir an önce uygulamaya geçirilmesi gerek çünkü tüketici, bu mağduriyetlerden sıkılmış durumda. Bu düzenleme, bildiğim kadarıyla henüz taslak halinde.”