Vladivostok'taki Uzak Doğu Federal Üniversitesi, 10-13 Eylül tarihleri arasında 8. Doğu Ekonomik Forumu'na (EEF) ev sahipliği yaptı. Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Guoqing, Rusya hükümetinin daveti üzerine 8. EEF'e katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Eylül'de EEF genel kuruluna hitap etti. Putin, bundan önce Zhang ile görüştü. Yıllık toplantı, 2015 yılından bu yana, Rusya'nın Uzak Doğu'sunun ekonomik büyümesini ve Asya-Pasifik iş birliğini teşvik ediyor.
Uluslararası ilişkiler analisti ve serbest köşe yazarı Masuda Khatun CGTN’deki yorumunda şunları belirtti:
Bir haberde, Başkan Putin'in Zhang'a iki ülke arasındaki bağların son yıllarda, 'kesinlikle benzeri görülmemiş bir tarihi seviyeye' ulaştığını söylediği belirtildi. Putin, iki ülkenin ticaret, enerji, güvenlik ve insani iş birliğine övgüde bulundu. Zhang, Putin'in açıklamalarını memnuniyetle karşıladı ve Çin'in Rusya ile stratejik iş birliğini geliştirme arzusunu vurguladı.
GAYRİ MEŞRU SOĞUK SAVAŞ
Tartışmalar her iki ülkenin çıkarlarını etkileyen çeşitli ana temaları kapsıyor. Bu diplomatik angajman, iki komşu ülke arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.
Putin ve Zhang, Rusya ile Batı arasındaki düşmanlığın arttığı bir dönemde bir araya geldi. Batı aynı zamanda Çin'le gayri meşru bir 'Soğuk Savaş'a da girmiş durumda. Çin, ABD'yi ve ortaklarını egemenlik ve güvenlik kaygılarına karışmayı bırakmaya çağırıyor ve saygılı bir iş birliği talep ediyor.
Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, 11 Eylül’de EFF'nin oturum aralarında Zhang ile bir araya geldi. Taraflar otomobil, havacılık, gemi inşası ve metalürji önceliklerini ve iş birliği potansiyelini gözden geçirdi.
Rusya ve Çin, iklim değişikliği, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, terörle mücadele ve bölgesel çatışmalar dahil olmak üzere, bu ve diğer küresel kaygılar konusunda iş birliği yaptı.
Hareket, Rusya-Çin ekonomik büyümesini yansıtıyor. Yaptırım kısıtlamaları Rusya'nın Batı pazarlarından Doğu pazarlarına kaymasına neden oldu. Rusya'nın en büyük özel bankası Alfa-Bank, Çin'de ofis açacak. Çin gümrüklerine göre, Rusya 2022 yılına kadar Çin'e ihracatta Avrupa'nın en büyük ülkesi, ithalatta dördüncü ve ticaret cirosunda ikinci sırada yer alacak.
Çin ile Rusya arasındaki ticaret önemli ölçüde artabilir. EEF aynı zamanda, Çin'in kuzeydoğudaki canlanmasına paralel olarak Rusya'nın Uzak Doğu'sunu geliştirmesine de yardımcı olabilir. Dışa açılma, kuzeydoğu Çin'in endüstriyel yapısını yeniden düzenlemesine yardımcı olabilir. Çin ve Rusya şehirleri arasında devam eden iş birliği ve geliştirilmiş ticari altyapının, Çin-Rusya ticaretini bu yıl, son tarih olan 2024'ten önce 200 milyar dolara çıkarması muhtemel.
Rusya ve Çin, Covid-19 salgınına rağmen iş bağlantılarını güçlendirdi. Çin, ikili ticarette 107,8 milyar dolar ile 2020'de üst üste 11'inci kez Rusya'nın en büyük ticaret ortağı oldu. İki ülke ayrıca Sibirya'nın Gücü gaz boru hattı ve Yamal LNG projesinde de iş birliği yaptı. Rusya ve Çin, Ocak-Mayıs 2023 arasında bir önceki yıla göre yüzde 40,7 artışla yaklaşık 93,8 milyar dolar ticaret yaptı. Valdai Club'ın raporuna göre, Rusya-Çin ticareti 2018'de ilk kez yılda 100 milyar doları aştı. 2023'ten bu yana Rusya-Çin'in ürün ve hizmet ticareti niteliksel olarak artıyor.
ÇİN-RUSYA İŞ BİRLİĞİNİN GETİRDİKLERİ
Çin ve Rusya'nın barış içinde bir arada yaşamayı, ortak kalkınmayı, tamamlayıcı avantajları, kaynak paylaşımını ve üretim faktörü akışını vurgulayan böyle bir iş birliğine ihtiyacı var. EEF, Rusya'nın Uzak Doğu'sunu geliştirmek için uluslararası yatırımcıları çekmesine olanak tanıyor.
Blagoveshchensk ile Heihe arasındaki otoyol köprüsünden taşınan yük miktarı bir yılda dört katına çıktı. Çin, 2023'ün ilk yarısında Amur Bölgesi'nin uluslararası ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturuyor. Karayolu her gün 190 yük birimi taşıyabiliyor.
Rusya'nın Çin'e yaptığı köprü ihracatı, çoğunlukla soya fasulyesi ve işlenmiş ürünler, tahıl bitkileri, ağaç ürünleri, doğal gıda katkı maddeleri ve kömür dahil olmak üzere kaynak dışı, enerji dışı kalemlerden oluşuyor. Çin tarafı Amur Bölgesi'ne ekipman, otomobil, tüketim malları, sebze ve meyve sağlıyor. TASS, bu yılın ilk sekiz ayında köprüden 35.000'den fazla arabanın geçtiğini, bu rakamın 2022 yılına göre 3,5 kat daha yüksek olduğunu bildirdi.
Toplantı kolektif gücü ve birlikte çalışma kararlılığını ortaya koyuyor ve artan uluslararası gerilimlerin ortasında her iki ülkenin geleceğinin şekillenmesine kesinlikle yardımcı olacak. Bölgesel istikrar, ekonomik iş birliği, küresel yönetişim, çatışma çözümü, terörle mücadele ve iklim değişikliği bunlara örnektir.
Bu toplantıya ilişkin beklentiler, ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki arzuyu gösteriyor. Küresel zorlukları ele alarak dünya barışını ve istikrarını teşvik etmeye çalışan her iki ülkenin küresel duruşunu güçlendirebilecek yeni anlaşmalar ve sözleşmeler yoluyla daha güçlü bir iş birliği yaratmayı amaçlıyor.
İkili ticaret bu yıl rekor seviyeye ulaşırken, EEF bölgesel ekonomiyi ve geçim kaynaklarını artırmak amacıyla Çin-Rusya iş birliğine yeni platformlar sağlayacak. İş birliği, Çin'in kuzeydoğu eyaletlerindeki yeniden canlandırma çabalarını destekleyecektir. Uluslararası düzenin, bölgesel iş birliğinin ve dünya ekonomik entegrasyonunun savunucusu olarak Çin, insanların geçimini, bölgesel kalkınmayı ve güvenliği iyileştirmek için Rusya ile ticaret yapmaya devam edecek. Toplantı ve forumda, özellikle Çin'in kuzeydoğu eyaletleri ile Rusya'nın Uzak Doğu'su arasındaki Çin-Rusya iş birliği vurgulandı.
Her ikisi de aynı zamanda Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi (BRI) ile Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'nin (EAEU) entegrasyonuyla ilgileniyor ve altyapı, sanayi, tarım ve inovasyon projelerinde iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor.
Putin, bu yıl Ekim ayında 3. 'Kuşak ve Yol' forumuna katılmak üzere Çin'i ziyaret etmeyi planlıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Mart ayında Rusya'ya yaptığı devlet ziyareti sırasında Çin ve Rusya, hızla genişleyen ikili ticaretin kalitesini ve yapısını iyileştirmek amacıyla Çin-Rusya Ekonomik İş Birliği Önceliklerine İlişkin 2030 Öncesi Kalkınma Planı’nı yayınladı. Serbest ticaret bölgesinin kurulması, vergi muafiyetleri ve liman açılışları, ikili endüstriyel iş birliği ve sınır ötesi endüstriyel zincir iş birliğinde potansiyel sonuçlara yol açarak Rusya'nın Uzak Doğu'sunda ekonomik büyümeyi teşvik etti ve Kuzeydoğu Çin'i canlandırdı.
Rusya ve Çin'in iş birliği, her ikisi de BMGK'nin daimi üyeleri olduğundan küresel anlamda önem taşıyor. Ortak eylemleri küresel karar alma süreçlerini etkiliyor ve daha dengeli ve daha adil bir dünya arzularını gösteriyor.
Diğer Çin haberleri için tıklayınız