CELAC ülkelerinin bölgedeki halkların hak ve çıkarlarını ortaklaşa koruma ve bölgesel entegrasyonu hızlandırma sözünü verdiğine dikkat çekilen deklarasyonda, ekonomi ve toplumun yeniden yapılanması, tahıl güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevre koruması, finansman kolaylığının ilerletilmesi ve cinsiyet eşitliğinin korunması gibi konularda da fikir birliğine varıldı.
Deklarasyonda CELAC ülkelerine siyasi diyalog, dayanışma ve iş birliğiyle BM’nin hazırladığı ilgili kalkınma hedeflerine ulaşılması çağrısı da yapıldı.
ABD’nin Küba ve Venezuela gibi Latin Amerika ülkelerine uyguladığı abluka ve izolasyonun uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi, ilgili ülke ve halklarının hak ve çıkarlarına zarar verdiğine işaret edilen deklarasyonda ABD’ye meşru olmayan girişimlerini derhal durdurma çağrısı yapıldı.
Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki 33 bağımsız ülkeden liderler ve temsilciler Aralık 2011’de Venezuela’nın başkenti Caracas’ta toplanıp, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu’nun kuruluşunu ilan etti. Bu hareket, Latin Amerika’nın entegrasyonu ve Latin Amerika ülkelerinin uluslararası toplumdaki ifade hakkını arttırmayı amaçlıyor.
Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa kısa süre önce verdiği demeçte, 7. CELAC Zirvesi’nde ABD Doları’na olan bağımlılığın azaltılarak Güney Amerika’da ortak para biriminin oluşturulması konusunun ele alınacağını açıklamıştı.
Kamuoyu, bunun, CELAC ülkelerinin ABD'nin dolar hegemonyasını kötüye kullanmasına bir karşılık olduğuna dikkat çekti.