Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS isimli birliğe katılmak için 19 ülkenin başvuruda bulunduğu bildirildi. BRICS Güney Afrika Temsilcisi Anil Sooklal, Bloomberg'e yaptığı değerlendirmede, hali hazırda 19 ülkenin birliğe katılmak için başvuruda bulunduğunu duyurdu.
BRICS ülkelerinin temsilcilerinin, 2-3 Haziran'da genişleme stratejisini değerlendirmek üzere Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da toplanacağını hatırlatan Sooklal, '13 ülke resmen başvurdu. Buna ek olarak 6 ülke de gayri resmi olarak başvuruda bulundu.' ifadelerini kullandı. Haziran ayında yapılacak toplantıya Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika dışişleri bakanlarının katılımlarının teyit edildiğini belirten Sooklal, 'Toplantıda BRICS'in genişlemesi ve bunun nasıl gerçekleşeceğine dair yöntemler görüşülecek.' değerlendirmesinde bulundu. Sooklal, katılım başvurusunda bulunan ülkelere ilişkin detay vermedi.
CRI Türk’te Gökhun Göçmen’in hazırlayıp sunduğu Manşet programına katılan gazeteci yazar Mehmet Ali Güller, 19 ülkenin 3 nedenden ötürü BRICS’e katılmak istediğini duyurdu. İlk neden olarak BRICS’in ekonomik açıdan zenginler klubü olarak bilinen G7’yi geriden bıraktığını anımsatan Güller “İkinci neden de bununla bağlantılı çünkü ülkeler BRICS’ten faydalanmak istiyorlar. BRICS’ten nasıl faydalanabilirler? Örneğin BRICS’in kalkınma bankası var. Buralardan alınacak krediler o ülkelerin ekonomik kalkınmalarına büyük katkı sunacak. Üstelik BRICS’in Yeni Kalkınma Bankası’nın kredileri ülkelerin alışageldiği kredilerin aksine siyasi önkoşulda bulunmuyor. “ değerlendirmesinde bulundu.
BRICS’İN KÜRESEL BÜYÜMENİN MOTORU OLACAK
Gazeteci Yazar Mehmet Ali Güller, BRICS üyeliğine artan ilginin üçüncü nedenine dair ise şunları kaydetti:
“Ülkelerin BRICS’e üye olmak istemesindeki üçüncü neden ise Amerika Birleşik Devletleri 2017 yılından bu yana Çin’e karşı bir ticareti savaşı yürütüyor. Ayrıca yaptırımlarla birlikte birçok gelişmekte olan ülkeyi de hedef alıyor. Tam da böyle bir süreçte gelişmekte olan ülkelerin (İran, Suudi Arabistan, Brezilya gibi) bir dayanağa ihtiyacı olduğu ortada. En güçlü dayanak ise bu koşullarda BRICS’tir. Peki neden BRICS bir dayanak? IMF’in nisan ayında duyurduğu raporu kanıt olarak gösterebiliriz. 200 küsur sayfalı raporda esas olarak şunu görüyoruz: Dünya’nın Batı’sı yani gelişmiş ülkeler değil BRICS’in merkezinde olduğu gelişmekte olan ülkeler küresel büyümeyi sağlayacak. IMF’nin 2024 için öngördüğü küresel büyüme oranı yüzde 3. Buna karşın aynı zaman diliminde ABD’nin ve ortalama diğer Batılı ülkelerin beklenen büyümesi yüzde 1,5 civarında. Batıl ülkeler bu orandayken nasıl oluyor da küresel büyüme yüzde 3 oranında? Çünkü dünyanın doğusu başta Çin olmak üzere yüzde 5 civarında büyüyecek. Dolayısıyla 19 ülke yaptırımlara karşı ve gelişen dünyanın ihtiyaçları bakımından BIRCS’e yöneliyorlar.”